Skip to main content

Tedni nosečnosti:

26. teden nosečnosti: Otrok trenira dihanje

Velikost otroka v 26. tednu nosečnosti

Merjeno od vrha glave do pet je otrok zdaj dolg približno 35-36 cm, kar je približno toliko kot buča špagetarica. Tehta med 750 in 900 grami in mu torej ne manjka veliko do teže enega kilograma. 

Še vedno ima dovolj prostora za obračanje in raztegovanje, a z vsakim tednom nosečnosti bo to zanj vse težje, za vas pa čedalje napornejše. 

Razvoj otroka

V 26. tednu nosečnosti se odprejo otrokove nosnice: otrok zdaj lahko prvič »vdihne« in se bo v tej veščini intenzivno uril vse do rojstva. Na tej stopnji razvoja vdihava plodovnico tako, da jo posrka skozi nosnice, ko pa bo po rojstvu končno zunaj maternice, bo enako počel z zrakom okoli sebe. 

V tem tednu se pri otroku razvije tudi vid. Njegove oči so zdaj povezane z možganskimi predeli, ki so odgovorni za obdelavo vizualnih dražljajev. Otrok tako že lahko razlikuje med svetlobo in temo ter tudi med različnimi oblikami. 

Če je vaš trebuh izpostavljen močni svetlobi, na primer kadar sredi poletja sonce sije direktno na vas, se bo otrok strahoma umaknil, se zbudil ali odzval tako, da bo začel komuniciral z vami. 

Razlike med fazami, ko je otrok buden in ko spi oziroma počiva, bodo čedalje izrazitejše: ko je otrok buden in aktiven, ga lahko čutite, kako se premika, ko spi, pa je v trebuhu vse tiho in mirno, vi pa par ur ne zaznate popolnoma nobenega premikanja. Ta daljša obdobja počitka lahko opazite tudi, če pričakujete dvojčka, saj v maternici oba otroka počneta enake stvari in drug drugega posnemata. 

Kako se v 26. tednu nosečnosti počuti bodoča mamica

Nosečniški trebuščki se razlikujejo po velikosti. Če je to vaša druga nosečnost, boste opazili, da vaš trebušček raste hitreje kot med prvo nosečnostjo – to je zato, ker je vaše tkivo že raztegnjeno. Drugi dejavniki, ki prav tako vplivajo na velikost trebuščka, pa so otrokov položaj, količina plodovnice in tisto, kar pravzaprav igra največjo vlogo: različni telesni tipi. Nekatere ženske imajo že po naravi prožnejše tkivo, zato se njihov trebušček širi in raste hitreje kot pri drugih. 

Ne glede na velikost vašega trebuščka, pa od približno 26. tedna nosečnosti naprej le-ta raste tako hitro, da se lahko vboklina v predelu križa poveča. Čeprav je to povsem običajen pojav, se je bolečinam v hrbtu, ki jih povzroča, mogoče izogniti s čim pravilnejšo držo in izvajanjem določenih vaj.

Babica svetuje

»Če več ur skupaj ne čutite, da bi se otrok premikal, popijte dva velika kozarca vode, nekaj pojejte ali naredite par počepov. Črevesni zvoki in/ali telovadba običajno zbudijo otroka.« Dorothee Kutz, babica 

Pogosti znaki in simptomi

Gastrointestinalne težave

Ker maternica pritiska na organe, ki jo obdajajo, je vedno večja verjetnost, da boste imeli težave s prebavili. Občutek sitosti po obroku lahko spremljata zgaga in slabost, saj je želodec zdaj manjši in ne zmore predelati enake količine hrane kot prej.

Tudi imunski sistem je pri nosečnicah manj učinkovit, saj se telo med nosečnostjo spopada s številnimi dodatnimi izzivi. Zato jejte čim več sveže hrane (pri tem upoštevajte, katera živila so »prepovedana«) in pri pripravi obrokov ne pozabite na higieno, da se izognete okužbam. 

Strije

Načeloma se strijam ni mogoče povsem izogniti. Med nosečnostjo se vezivno tkivo raztegne tako zelo, kot se ni nikoli prej in se tudi sicer ne bo nikoli več v življenju. Vaši geni, velikost trebuščka in intenziteta pritiska na kožo bodo vplivali na to, v kolikšni meri se bodo strije in raztrganine v kožnem tkivu pojavile pri vas.

Vsekakor pa si lahko pomagate z redno masažo z oljem ali losjonom za nego kože in na ta način izboljšate elastičnost kože. 

Masaža bo najučinkovitejša, če jo boste izvajali vsak dan. Z vsakodnevno rutino boste pripomogli k dobremu počutju in preprečili srbečico ter nastanek strij. 

Drage nosečke,

Vabimo vas, da se pridružite HiPP BabyClubu, kjer boste deležne novičk o razvoju otroka po tednih. Za vas jih pripravljajo strokovnjaki s področja prehrane, nege in zdravstva. Ko se bo vaš dojenček rodil, pa boste zanj prejele še paketek z brošuricami in vzorčki, ki jih boste lahko preizkusile. V BabyClubu vas čaka tudi izbor naj otroških imen, nagradni fotonatečaji in popusti pri naših partnerjih.

Prijavi se brezplačno

Najkoristnejši nasveti

  • Naročite se na pregled pri zobozdravniku, saj je dobra ustna higiena med nosečnostjo še kako pomembna.

     
  • Redno posodabljajte svoj seznam stvari, ki si jih želite oziroma morate kupiti zase in za otroka. Idej vam zagotovo ne bo zmanjkalo.
  •  Če imate namen, je zdaj pravi čas za prenovo in opremljanje otroške sobe.
  • Priskrbite si primerna oblačila za dojenje, na primer kakšen zgornji del, ki vam ne bo delal težav, ko boste morali podojiti otroka. Povprašajte prijateljice, ali imajo kaj primernega za vas in ali pa pobrskajte med rabljenimi oblačili, navsezadnje teh oblačil ne boste potrebovali prav dolgo.
  • Čas pred porodom izkoristite tudi za druženje s prijatelji. Morda boste prijetno združili s koristnim in dobili še kakšen nasvet za prve dni oziroma tedne z novorojenčkom (in če že imate otroke, bo morda kdo izmed njih pripravljen priskočiti na pomoč kot varuška za čas, ko boste vi rojevali). 

Vprašanja, ki jih lahko zastavite svojemu ginekologu ali babici

Povsem normalno je, da imate med nosečnostjo najrazličnejša vprašanja, skrbi in strahove, konec koncev je to za vas čisto nekaj neznanega. Predvsem prva nosečnost je popolnoma nova izkušnja, ki ji v življenju ni enake in zahteva kar nekaj privajanja.

Zato nikar ne oklevajte in svojega ginekologa ali babico vprašajte, karkoli vam leži na duši, hkrati pa ne pozabite, da vam lahko koristijo tudi izkušnje drugih mamic. 

Pogostost otrokovega premikanja

Če ste v dvomih, ali se vaš otrok premika tako intenzivno in pogosto, kot bi se moral, se glede tega posvetuje z babico, ki vam bo vse lepo razložila in tudi preverila otrokove vitalne znake. Na splošno se lahko mirne duše zanesete na svoj občutek – materinska intuicija vsekakor že deluje, zato ji prisluhnite! 

Če vas skrbi, si tekom dneva beležite otrokove gibe in premikanje. Običajno je otrok kakšen dan čisto miren, naslednji dan pa zelo aktiven. Šele, ko nobenega premikanja ne čutite več kot 24 ur, ali pa je tega zelo malo, je pravi čas, da ginekolog ali babica preveri, ali je z otrokom vse v najlepšem redu. 

Midwife’s advice

‘If you don’t feel any movements for several hours, drink two big glasses of water, eat something or do a few squats. The noise made by your intestine and/or the exercise will usually wake your baby up.’ Dorothee Kutz, midwife

S preiskavami preverite vitalne vrednosti

Z ginekologom se ponovno posvetujte glede svoje trenutne vrednosti Hb (hemoglobina), ki kaže, koliko železa je v vaši krvi. Če Hb-vrednost pade pod določeno mejo, to za vas in vašega otroka ni dobro.

Za preprečevanje težav med nosečnostjo in za otroka samega je pomembna tudi uravnotežena raven sladkorja v krvi, zato se izogibajte prevelikim količinam sladke hrane.

Podatki o avtorici:

Juliane Jacke-Gerlitz je medicinska sestra. S svetovanjem mamicam, med drugim na temo dojenja, se ukvarja že več kot deset let. Trenutno dela kot pisateljica na področju medicinskih tem in kot psihološka svetovalka. Poročena je 22 let, ima osem otrok in s svojo družino živi v nemškem mestu Halle.