Skip to main content

Tedni nosečnosti:

30. teden nosečnosti: Otrok zavzame fetalni položaj

V 30. tednu ste na sredini osmega meseca nosečnosti in hkrati v tretjem oziroma zadnjem trimesečju. Vaš otrok je zdaj že tako velik, da se v maternici počuti nekoliko utesnjenega, zato se bo njegovo premikanje spremenilo. 

Velikost otroka v 30. tednu nosečnosti

Otrok je trenutno dolg približno 40 cm, približno toliko kot velika stebelna zelena, in je torej že kar precej velik. Tehta od 1300 do 1400 gramov, se pravi skoraj 1,5 kilograma oziroma toliko kot en in pol zavoj moke. Približuje se velikosti in teži, ki jo bo imel ob rojstvu.

Razvoj otroka

Razvoj pljuč

Razvoj otrokovih pljuč je bolj ali manj zaključen. 

Razvoj prebavnega trakta

Tudi otrokov prebavni trakt je v veliki meri že razvit in vse, kar bo otrok kasneje potreboval za prebavo zaužite hrane, je tako na svojem mestu. Otrok lahko pije, pogoltne, prebavi in izloči plodovnico – vse to bo zanj ključnega pomena za življenje izven maternice, ko bo odvisen od materinega mleka. Ker pa otrokovo črevesje ob rojstvu še ni povsem razvito, njegovega prebavnega sistema kot celote še ni mogoče šteti za popolnoma razvitega oziroma zrelega. To pomeni, da ga bo zlasti do starosti treh do štirih mesecev mučilo napenjanje in bolečine v trebuhu. Na srečo je to večinoma neškodljivo in ​​ni posebnega razloga za skrb. 

Razvoj podkožne maščobe in kapilar

Otroku se nabira tolšča in tako postaja malce bolj okrogel, zaradi česar je njegova telesna struktura kompaktnejša. Majhne količine podkožne maščobe so rezerve, ki jih bo otrok po rojstvu potreboval za uravnavanje telesne temperature in za preživetje, dokler vaše mleko (ki vsebuje več maščob) ne bo prešlo v zrelo materino mleko. 

Podkožna maščoba se nahaja tik pod kožo, kjer pa so se razvile tudi majhne žile, imenovane kapilare, ki kot del razvejanega sistema drobcenih kapilar kožo oskrbujejo s krvjo in vsemi potrebnimi hranili. Posledično je otrokova koža zdaj obarvana rožnato. 

Fetalni položaj

Količina plodovnice se prilagaja otrokovi rasti in se postopoma zmanjšuje – tako je otroku na voljo več prostora. 

Na tej stopnji razvoja v maternici ni več dovolj prostora, da bi otrok lahko iztegnil svoje telo, zato se namesti v tako imenovani fetalni položaj – noge potegne proti telesu. V tem položaju bo ležal tudi po rojstvu in šele približno tri tedne po porodu se bo ležeč v svoji otroški posteljici spet iztegnil. Vendar otroka k temu položaju ne spodbuja le pomanjkanje prostora, prvih nekaj dneh izven maternice mu to pomaga tudi pri ohranjanju telesne toplote. 

Zaradi tega je v mnogih državah običajno povijanje novorojenčkov v štručko namesto oblačenja v bodije, saj so tako res dobro zaviti. Občutek je za novorejenčke zelo podoben prijetnemu občutku v maternici, poleg tega pa jim to pomaga ohranjati telesno temperaturo. To nanje deluje pomirjujoče in jim pomaga pri prilagajanju na življenje zunaj maternice. Poskusite z različnimi možnosti: otroka namestite v trak ali voziček, povijte ga kot štručko, imejte ga v rokah ali pa ga položite v posteljico. Poskrbite za to, da mu bo povitemu v štručko pozimi dovolj toplo in po potrebi za toploto uporabite še kaj drugega. 

Drugi razvojni mejniki

Od 30. tedna nosečnosti naprej bodo dlačice, imenovane lanugo, ki prekrivajo otrokovo telo, postopoma izginile, tako da bo ob rojstvu na koži ostalo le še malce puha. Znanstveno je dokazano (po večletnih razpravah), da lahko v tej fazi otrok občuti bolečino. Poleg tega pa se zdaj nakaže tudi že, ali je otrok nagnjen k uporabi leve ali desne roke, oziroma ali bo kasneje levičar ali desničar. 

Poudarek med zadnjim ultrazvočnim pregledom pred rojstvom je določitev položaja posteljice, glede tega namreč ne sme biti dvomov, saj je to zelo pomembno pri porodu. Če posteljica na primer delno ali v celoti prekriva maternični vrat (temu pravimo predležeča posteljica oziroma placenta previa), naravni porod ni mogoč in je zaradi varnosti matere in otroka običajno narejen carski rez.

Kako se v 30. tednu nosečnosti počuti bodoča mamica

Trenutno je glavni poudarek na zmanjšanju ali odpravljanju težav kot so bolečine v hrbtu in nogah, ki jih občuti zelo veliko nosečnic. Zdaj se že težje premikate, ko greste doma po stopnicah, pa včasih postanete tudi zadihani. Deloma je to zato, ker na pljuča in vse ostale organe v trebuhu in prsnem košu pritiska maternica, pa tudi zato, ker nosite veliko večje breme. Nosečnost je za žensko telo nekaj podobnega kot naporen šport in zahteva maksimalno zmogljivost.

Drage nosečke,

Vabimo vas, da se pridružite HiPP BabyClubu, kjer boste deležne novičk o razvoju otroka po tednih. Za vas jih pripravljajo strokovnjaki s področja prehrane, nege in zdravstva. Ko se bo vaš dojenček rodil, pa boste zanj prejele še paketek z brošuricami in vzorčki, ki jih boste lahko preizkusile. V BabyClubu vas čaka tudi izbor naj otroških imen, nagradni fotonatečaji in popusti pri naših partnerjih.

Prijavi se brezplačno

Pogosti znaki in simptomi

Srbenje in strije

Ker se vaša koža razteguje, vas lahko občasno muči srbenje. Dermatologi so dokazali (isto pa kažejo tudi izkušnje drugih mamic), da je vsakodnevno vtiranje kreme ali olja na dele kože, na katere vpliva nosečnost, najboljši način za zmanjšanje srbenja in strij tako glede velikosti kot videza. Manjše strije bodo po rojstvu sicer hitro izginile, ne da bi pustile neprijetne brazgotine.

Kljub temu pa mazanje kože s kremami vedno žal ne zagotavlja, da se strije sploh ne bodo pojavile, saj je to odvisno od vrste kože in vaših genov. 

Več dlak na trebuhu

Zagotovo ste v zadnjih nekaj tednih na svojem telesu opazili cel kup sprememb. Poleg temnejših bradavičnih kolobarjev je morda vidna tudi nosečniška črta, tako imenovana linea nigra, ki poteka od popka navzdol do sramne kosti. Še en možen nosečniški simptom pa so zaplate dlak na trebuhu – povzročajo jih hormoni, ki jih trenutno tvori vaše telo. Pri ženskah, ki pričakujejo fantka, naj bi bila večja verjetnost za pojav teh dlak in njihovo količino, saj je to lahko posledica moškega spolnega hormona testosterona, ki povzroča rast dlak. Druga teorija je, da te dlake zrastejo, ker nosečniški trebuh potrebuje dodatno zaščito. Nič od tega pa ne vemo zagotovo. 

Najkoristnejši nasveti

  • K zdravemu razvoju otroka lahko pripomorete z zadostnim vnosom kalcija v svojo prehrano. Najboljši vir kalcija so mleko in mlečni izdelki, kot sta jogurt in sir, dobra izbira pa je tudi listnata in ostala zelena zelenjava, na primer brokoli, kodrolistnati ohrovt, koromač in rukola, ter oreščki in mineralna voda. 
  • Pri babici se pozanimajte glede dihalnih vaj, ki vam lahki pomagajo med lažnimi popadki. Pravilno dihanje pa bo zmanjšalo tudi porodne bolečine in vam pomagalo, da se boste nekoliko sprostili med porodom. 
  • Osredotočite se na različne bolečine, ki jih občutite v trebuhu. Pomembno je, da znate razlikovati med bolečinami, povezanimi z rastjo in porodnimi popadki, katerih intenzivnost je drugačna. 
  • Če s partnerjem razmišljata še o kakšnem oddihu pred otrokovim rojstvom, preverite, katere destinacije so primerne za nosečnice.

Vprašanja, ki jih lahko zastavite svojemu ginekologu ali babici

Položaj posteljice in priprava na morebitni carski rez

Med naslednjim pregledom bo ginekolog s pomočjo ultrazvoka določil položaj posteljice v maternici. Če posteljica delno ali v celoti prekriva maternično ustje (predležeča posteljica oz. placenta previa), je to lahko razlog za zaskrbljenost in morate v tem primeru biti pripravljeni na porod s carskim rezom. 

Čeprav so tehnike in znanje carskega reza v zadnjih nekaj desetletjih zelo napredovale, je carski rez treba vseeno obravnavati kot izjemo. 

Carski rez je 40-minutna operacija, pri kateri se otrok rodi s pomočjo reza v trebušno steno oziroma maternico, kar pomeni, da ste med tem pod anestezijo. Izbrani anestetik otroku ne škoduje. 

Če je ginekolog pri vas ugotovil predležečo posteljico oziroma placento previo in vam svetoval carski rez, ga brez oklevanja vprašajte vse, kar vas zanima, da boste imeli vse potrebne informacije. 

Podatki o avtorici:

Juliane Jacke-Gerlitz je medicinska sestra. S svetovanjem mamicam, med drugim na temo dojenja, se ukvarja že več kot deset let. Trenutno dela kot pisateljica na področju medicinskih tem in kot psihološka svetovalka. Poročena je 22 let, ima osem otrok in s svojo družino živi v nemškem mestu Halle.