Skip to main content

Tedni nosečnosti:

33. teden nosečnosti: Otrokovi možgani so vse večji

V 33. tednu ste v devetem mesecu nosečnosti in hkrati v zadnji fazi otrokovega razvoja pred rojstvom. To je vznemirljivo obdobje, polno veselega pričakovanja, čeprav ni mogoče vedeti, kdaj točno se bo otrok rodil. Otroci se tu ravnajo čisto po svojem »urniku«. Večina otrok se rodi med 37. in 41. tednom, čez par tednov lahko torej tako rekoč kadarkoli pride do poroda, zato morate biti v pripravljenosti na ta pomembni dogodek. 

Velikost otroka v 33. tednu nosečnosti

Otrok je zdaj velik od 43,5 do 43,8 cm in je podobnih proporcij kot papaja: dolg oziroma podolgovat in kar precej velik po obsegu.

Tehta približno 1980 gramov, se pravi, da je že skoraj pri teži dveh kilogramov, kar je nekaj takega kot dva zavoja moke. Do rojstva bo še naprej pridobival na teži in bo kmalu dosegel porodno težo, ki pa se (tako kot velikost) razlikuje od otroka do otroka.

Razvoj otroka

Otrok je zdaj že povsem razvit. Vsi njegovi organi so na svojem mestu in začenjajo opravljati svojo funkcijo. Tudi glede čutnega zaznavanje vse poteka po načrtu –otrok sliši, okuša, vidi in tipa s pomočjo čutilnih receptorjev v koži. Manjka le še voh – otrokov peti čut. Šele po rojstvu bo začel opažati in zaznavati vonjave, saj v maternici nima zraka, ki bi vonj prinesel do njega. 

Zanimivo dejstvo: v primeru prezgodnjega rojstva v 33. tednu nosečnosti bi imel vaš otrok zelo dobre možnosti, da preživi in ​​zraste v zdravo človeško bitje. Če bi se rodil zdaj, bi imel sicer težave z vzdrževanjem notranje telesne temperature, vendar je pri tem v pomoč inkubator. 

V 33. tednu se otrokovi možgani zelo hitro razvijajo. Njegova glava sicer še ni tako velika, kot bo ob rojstvu, a z večanjem možganov se hkrati veča tudi glava, ki bo ta teden zrasla za približno 1,3 cm. V vrzelih med lobanjskimi kostmi nastanejo mehka mesta, tako imenovane fontanele oziroma mečave. Fontanele so pomembne, saj omogočajo, da se ploščate lobanjske kosti med porodom upognejo (kar varuje otrokove možgane in pomagajo glavi, da pride skozi porodni kanal), možganom pa po rojstvu omogočijo tudi dovolj prostora za rast. Mala mečava na zadnji strani glave (v zatilju) se zapre do otrokovega tretjega meseca starosti, druga in večja mečava na sredini vrha glave pa do enega leta starosti. 

Tudi otrokovo okostje je popolnoma razvito, čeprav se morajo kosti še dodatno utrditi, da bodo lahko prenesle breme porodnih popadkov in poroda. Ob rojstvu otrokove kosti tudi še niso popolnoma otrdele. Otrokov razvoj se bo nadaljeval tudi prvih nekaj tednov in mesecev življenja. Vse skupaj bo budno spremljal pediater, ki bo še posebej pozoren na otrokova čutila, reflekse, gibe in razvoj črevesja, spremljal pa bo tudi otrokovo rast v dolžino in širino. 

Bolj ko se bliža čas poroda, tem bolj je otrok obrnjen v porodni položaj z glavo navzdol. Njegovo točno lego ob vsakem pregledu natančno preverita ginekolog in babica. Ginekolog za to uporabi ultrazvok, babica pa svoje roke.

Kako se v 33. tednu nosečnosti počuti bodoča mamica

Fundus (vrh maternice) je zdaj približno tri prstne širine pod vašim rebrnim lokom, kar močno pritiska na pljuča, nižje dol pa tudi na mehur. Zaradi tega ste zdaj pogosteje zadihani in brez sape, več je možnosti za zgago in še vedno morate precej pogosteje hoditi na stranišče. 

Drage nosečke,

Vabimo vas, da se pridružite HiPP BabyClubu, kjer boste deležne novičk o razvoju otroka po tednih. Za vas jih pripravljajo strokovnjaki s področja prehrane, nege in zdravstva. Ko se bo vaš dojenček rodil, pa boste zanj prejele še paketek z brošuricami in vzorčki, ki jih boste lahko preizkusile. V BabyClubu vas čaka tudi izbor naj otroških imen, nagradni fotonatečaji in popusti pri naših partnerjih.

Prijavi se brezplačno

Pogosti znaki in simptomi

Zatekle noge

Zadrževanje tekočine v tkivu vaših nog in stopal pogosto povzroči še bolj boleče otekanje nog, kot ste ga bili med nosečnostjo vajeni do sedaj. Za lajšanje simptomov lahko pomagata dve preprosti stvari: dovolj počitka in noge v dvignjenem položaju. 

Babica svetuje

»V svojo prehrano vključite kuhan krompir, kumare, riž in ananas – tako lahko na preprost način preprečite zadrževanje vode v telesu. Dnevi, ko ne jeste ničesar drugega kot riž, vsekakor niso več priporočljivi.« Dorothee Kutz, babica

Otrokovo premikanje je čedalje intenzivnejše

Otrok se v maternici zdaj premika in obrača tako silovito, da vam včasih dobesedno vzame sapo in kar obstojite med svojim početjem. Če pričakujete dvojčka, se vam lahko zazdi, kot da bi v vašem trebuhu divjala nevihta. Ampak kar brez skrbi, to je povsem normalno in pravzaprav tudi pomembno, saj otrok to počne, da se lahko premakne v pravi porodni položaj. 

Vaše misli se vrtijo okoli otroka

Nenehno razmišljate o tem, kakšno bo življenje po otrokovemu rojstvu. Trenutno morda še ne veste, kako se boste z vsem skupaj spopadli. Če ste se o tem slučajno pogovarjali tudi z drugimi mamicami, je to lahko samo še povečalo vaše skrbi. Čeprav je porod zelo boleč in je prvih nekaj tednov z novorojenčkom stresnih, boste na to pozabili. Mame so večinoma sposobne ne premlevati tega, gre za naravni materinski »instinkt«, ki poskrbi, da jih vse to ne odvrne od tega, da bi imele še kakšnega otroka. 

Zdaj je pravi čas tudi, da si pripravite torbo za porodnišnico. Verjetno ste že nakupili precej začetnih otroških oblačil in s partnerjem sta morda tudi že sestavila posteljico. Pri opremljanju in dekoriranju sobe za otroka ne pozabite, da mora biti varnost na prvem mestu: odstranite vse nepotrebne okrasne predmete, kot so blazine ali plišaste igrače, in če je toplo, postelje ne izolirajte pretirano (zaščitne obloge oziroma obrobe za posteljico so potrebne le, če je v sobi prepih). Tudi termoforji, grelne blazine in kožuhi niso dobra ideja, saj lahko povzročijo, da se otrok pregreje, poveča pa se tudi tveganje zadušitve. 

Telo se na porod pripravlja z lažnimi popadki

Ko se telo pripravlja na skorajšnje otrokovo rojstvo, lahko v 33. tednu pogosto občutite, kako trebuh za kratek čas otrdi. Ti lažni popadki bodo postajali čedalje intenzivnejši, dokler ne bo prišlo do tako imenovanega lažnega poroda oziroma popadkov, maternica pa se bo pomaknila navzdol proti mali medenici. Zaradi zmanjšanega pritiska na notranje organe (predvsem pljuča) boste lažje zadihali, se malo bolj sprostili in se lahko veselili trenutka, ko boste otroka prvič držali v naročju.

Najkoristnejši nasveti

  • Čas je, da si pripravite torbo za porodnišnico z vsemi najnujnejšimi stvarmi – poglejte si, kaj vse boste potrebovali. Najpomembnejša so vremenu primerna otroška oblačila, otroški avtosedež, da boste otroka lahko varno prepeljali domov in oblačila, ki so primerna za dojenje – velikost naj bo takšna, kakršna vam je ustrezala v šestem mesecu nosečnosti. 
  • Še vedno morate skrbeti za zdravo prehrano. Izjemno pomemben je kalcij, saj je potreben za razvoj zdravih in močnih otrokovih kosti.
  • Dišeča, sproščujoča kopel vam bo olajšala bolečine v trebuhu, ki so posledica pritiska na krožne vezi, vas napolnila z energijo pred zadnjimi nekaj tedni nosečnosti in vam pomagala, da boste dali svojim mislim prosto pot. 
  • Hrbet si lahko razbremenite tako, da z rokami in zgornjim delom telesa ležite na telovadni žogi in se počasi kotalite naprej in nazaj ter zvijate hrbet kot mačka. 

Vprašanja, ki jih lahko zastavite svojemu ginekologu ali babici

Trd trebuh: lažni ali pravi popadki?

Ker se vaše telo (zlasti trebušne mišice) zdaj intenzivno pripravlja na porod, morda kdaj ne boste vedeli, kaj točno se dogaja. Kar se tiče popadkov in dvomov glede razlikovanja med njimi, je najbolje, da vam babica objasni, kako jih lahko ocenite ter razlikujete med lažnimi in pravimi. 

Če sumite, da bi lahko šlo zares, bo babica hitro ugotovila, ali gre slučajno za lažne popadke ali pa se je porod dejansko že začel. V tej situaciji velja, da je bolje zastaviti preveč vprašanj, kot pa sploh ne odreagirati. Prezgodnji porod v 33. tednu je treba preprečiti in tako otroku zagotoviti še par tednov rasti in razvoja, da se lahko pripravi na porod in življenje izven maternice. 

Če opazite simptome, kot so slabost, driska, bolečine, ki so podobne menstrualnim, splošne bolečine v trebuhu ali hrbtu, nemudoma obiščite ginekologa in obvestite tudi babico. 

Podatki o avtorici:

Juliane Jacke-Gerlitz je medicinska sestra. S svetovanjem mamicam, med drugim na temo dojenja, se ukvarja že več kot deset let. Trenutno dela kot pisateljica na področju medicinskih tem in kot psihološka svetovalka. Poročena je 22 let, ima osem otrok in s svojo družino živi v nemškem mestu Halle.