Skip to main content

Tedni nosečnosti:

7. teden nosečnosti: ginekološki pregledi

V 7. tednu nosečnosti je otrok star 5 tednov, vi pa ste sredi drugega meseca oz. v prvem trimesečju nosečnosti.

Velikost otroka v 7. tednu nosečnosti

Vaš otrok je velik približno 5 milimetrov in je videti kot majhno zrno graha. Je trdno zasidran v maternici in mu je znotraj amnijske ovojnice prav udobno. V 7. tednu nosečnosti je v primerjavi s prostorom, ki mu je na voljo, še vedno zelo majhen. 

Razvoj otroka

Vaš otrok se v tem obdobju dosti premika, čeprav je to njegovo premikanje bolj kot gibom podobno krčem brez koordinacije, ki pa se bo v naslednjih nekaj tednih izboljšala. 

Otrokovo srce bije hitro in močno s približno 150 udarci na minuto, kar je izjemno težavno delo, ki pa je potrebno za obvladovanje vseh procesov, ki potekajo v otrokovem telesu. 

Če pričakujete dvojčka, bosta vidna dva ločena, močno utripajoča srčka, čeprav ju ginekolog še ne more razločiti, saj drobno telesce enega otroka leži za drugim. 

Počasi se začenjajo oblikovati otrokove dlani, roke in noge. Na tej stopnji bi otroka po videzu skorajda lahko primerjali z gumijastim bonbonom v obliki medvedka. Ultrazvok pokaže majhne izbokline na rokah, ki se bodo razvile v prstke. 

Tudi otrokov repek je še vedno viden, čeprav bo izginil v naslednjih par tednih, ko bodo noge in hrbtenica v celoti oblikovani. 

Na otrokovi preveliki glavi se začne oblikovati obraz. Oči so videti kot dve črni piki, vidna pa je tudi ustna odprtina in nosnici, ki trenutno izgledata še kot dve majhni brazdi, iz katerih se bosta med razvojem nosa v poznejši fazi razvili nosni odprtini. 

Tudi posteljica se še vedno razvija in tako sledi otrokovim  čedalje večjim potrebam ter zagotavlja, da otrok iz vašega telesa dobi dovolj kisika in hranil. V 7. tednu je posteljica polovico manjša, kot bo ob koncu nosečnosti, približno 14. teden pa bo enake oblike, velikosti in teže kot ob porodu. 

Kako se v 7. tednu nosečnosti počuti bodoča mamica

V prvem trimesečju ima večina nosečnic zaradi hormonskih sprememb v telesu različne nosečniške simptome. Odvisno od njihove intenzivnosti pa lahko za izboljšanje svojega počutja v sedmem tednu naredite marsikaj. 

Če se zaradi tega slabo počutite in ste potrti, pa je dobra novica, da bodo simptomi postali čedalje manj izraziti in do tretjega meseca popolnoma izginili. Od takrat naprej se nosečnice običajno počutijo veliko bolje in so tudi bolj optimistične.

Drage nosečke,

Vabimo vas, da se pridružite HiPP BabyClubu, kjer boste deležne novičk o razvoju otroka po tednih. Za vas jih pripravljajo strokovnjaki s področja prehrane, nege in zdravstva. Ko se bo vaš dojenček rodil, pa boste zanj prejele še paketek z brošuricami in vzorčki, ki jih boste lahko preizkusile. V BabyClubu vas čaka tudi izbor naj otroških imen, nagradni fotonatečaji in popusti pri naših partnerjih.

Prijavi se brezplačno

Pogosti znaki in simptomi

Boleče dojke

Dojke postajajo čedalje večje in so zaradi tega tudi boleče. To vam lahko zvečer in ponoči povzroča težave, pogosto je namreč kar težko najti položaj za udobno ležanje brez bolečin. Včasih je za boleče dojke preveč že teža odeje, pa tudi objemi znajo biti boleči. 

Občutljivost na vonjave

Ali ste vedeli, da je z občutljivostjo na vonjave in občutkom slabosti ob določeni hrani narava poskrbela za to, da bodoča mamica ne škodi sebi in svojemu nerojenemu otroku? Da ne bi spravili v nevarnost sebe in svojega otroka, se vaše telo opira na refleks popolnega odpora  do določenih vonjav in vam tako prepreči uživanje snovi, ki jih ne bi smeli. 

Vaginalni izcedek

Lahko se pojavi tudi povečan vaginalni izcedek. Če krvavitve ni ali je le minimalna, potem je vse v najlepšem redu, če pa začnete krvaveti in imate hude bolečine v trebuhu, je to lahko znak spontanega splava. 

Priprava na dojenje

Začeli ste pridobivati ​​na telesni teži, saj si vaše telo dela zalogo maščobnih celic in se tako pripravlja na porod in obdobje po njem, ki bo od vas terjalo veliko energije. Veliko (maščobnih) zalog boste potrebovali tudi za dojenje. V času dojenja mamice začnejo izgubljati telesno  težo, ki so jo pridobile v zadnjih nekaj mesecih nosečnosti, kar pomeni, da je to obdobje pomembno tako za vašega otroka kot za vaše zdravje. Dojenje zmanjšuje tudi tveganje za bolezni srca, sladkorno bolezen tipa 2 in različne vrste raka, vključno z rakom maternice. 

Več o tem, kako se bo vaša telesna teža spreminjala med nosečnostjo lahko izveste s pomočjo HiPPovega kalkulatorja pridobivanja teže med nosečnostjo.

Najkoristnejši nasveti

Če ste glede česarkoli  v dvomih, se umirite in res prisluhnite svojemu telesu. Zaupajte signalom, ki vam jih daje, pa tudi svojim instinktom. 

Jejte veliko najljubšega svežega sadja in zelenjave ali pa si privoščite smoothije, ki so še posebej priporočljivi (kadar niste doma, so odlična izbira HiPPovi smoothiji). 

Čim pogosteje nosite bombažno spodnje perilo, saj koža tako lahko diha, perilo pa vas ne veže in stiska. 

Za umivanje intimnih telesnih delov uporabljajte samo toplo vodo in se izogibajte milu (razen če imate pri roki poseben gel ali losjon, ki ohranja zdravo vaginalno floro).

Vprašanja, ki jih lahko zastavite svojemu ginekologu ali babici

 

Zaščita pred patogeni in kemikalijami v bazenih

Med nosečnostjo je vaš vaginalni predel bolj občutljiv kot običajno, pri čemer je še posebej pomembno, da zaščitite pH-raven nožnice in tako ohranite občutljivo ravnovesje vaginalne flore. Vaša nožnica je še posebej občutljiva na patogene in glivične okužbe. 

Agresivne snovi, kot je recimo klor v bazenih, lahko porušijo to ravnovesje. Če vam kopanje v bazenih že tako in tako povzroča težave (npr. če opazite spremembe nožnične sluznice), je učinkovita zaščita med nosečnostjo še toliko pomembnejša. Izkušnje kažejo, da tamponi ne nudijo zanesljive zaščite pred kemikalijami in patogeni v vodi, saj vrvica patogenom omogoča enostaven dostop v nožnico. V tampon se skupaj z vodo absorbira tudi klor, kar pomeni, da v nožnico lahko pride tudi ta in vpliva na nožnično sluznico. 

Kopanje oziroma plavanje pa vendarle ni povsem prepovedano, saj obstajajo posebni tamponi, ki nožnično sluznico varujejo pred patogeni in klorom. Več informacij o tem lahko dobite pri ginekologu ali babici. 

Nežna homeopatska zdravila

Za neprijetne simptome, ki povzročajo preglavice nosečnicam, pa na srečo obstajajo naravne in nežne metode zdravljenja. Ena izmed njih je homeopatija, metoda zdravljenja, ki temelji na načelu, da se podobno zdravi s podobnim, nima skoraj nobenih stranskih učinkov in je še posebej učinkovita med nosečnostjo. Z babico, ki ima izkušnje z naturopatijo, se pogovorite glede možnih zdravil za vaše simptome. 

Podatki o avtorici:

Juliane Jacke-Gerlitz je medicinska sestra. S svetovanjem mamicam, med drugim na temo dojenja, se ukvarja že več kot deset let. Trenutno dela kot pisateljica na področju medicinskih tem in kot psihološka svetovalka. Poročena je 22 let, ima osem otrok in s svojo družino živi v nemškem mestu Halle.