Skip to main content

Tedni nosečnosti:

18. teden nosečnosti: Prva faza pospešene rasti

Velikost otroka v 18. tednu nosečnosti

Otrok je zdaj dolg med 12,5 in 14 cm, torej približno toliko kot stročji fižol, hkrati pa je tudi povsem enake velikosti kot posteljica, ki ga oskrbuje z vsem potrebnim. Tehta okoli 145 gramov. Njegov razvoj je od tega obdobja naprej res pospešen, saj mora pred porodom še pošteno zrasti in pridobiti na teži.

Posteljica in popkovina sta se prilagodili, da lahko v tej fazi pospešene rasti v 18. tednu nosečnosti zadovoljita otrokovo povečano potrebo po hranilih. Popkovina je zdaj daljša, debelejša in močnejša, kar je pomembno pri zagotavljanju povečanega pretoka krvi, poleg tega pa mora biti dovolj trpežna, ko jo otrok zagrabi in se uri v prijemanju stvari. Lahko si jo predstavljate kot otrokovo prvo in najljubšo igračo, ki jo je dobil še pred rojstvom.

Razvoj otroka

V 18. tednu nosečnosti otrokove proporcije postajajo čedalje bolj podobne proporcijam, kakršne bodo ob rojstvu. Njegovi udi (roke in noge) zdaj rastejo izredno hitro, na glavi pa mu poganjajo prvi laski. 

Otrokova kri teče skozi popkovino do posteljice, kjer je obogatena s kisikom in vsemi potrebnimi hranili, nato pa se skozi popkovino vrne v otrokovo telo. Čeprav sta vaš krvni obtok in krvni obtok otroka tesno povezana, se pravzaprav nikoli ne pomešata med sabo, kajti posteljica deluje kot pregrada ali filter in otroka ščiti pred vplivom škodljivih snovi.

Od 18. tedna naprej boste na ultrazvoku lahko videli otrokov srčni utrip, ginekolog pa bo pozoren na morebitne napake. Če imate vi ali kakšen član vaše družine težave s srcem in ste zato v dvomih, se glede tega pogovorite z ginekologom ali babico.

Kako se v 18. tednu nosečnosti počuti bodoča mamica

V 18. tednu boste polni energije. Vaš glavni cilj bo zagotoviti varen in udoben dom za vašo razširjeno družino in kar prekipevali boste od ustvarjalnih idej. 

Čeprav vašim idejam in načrtom ni ne konca ne kraja, nikar ne pretiravajte – do rojstva otroka imate na voljo še veliko časa. 

Izogibati se morate dvigovanju težkih predmetov, npr. otroškega pohištva, in ne bodite predolgo na nogah. Za preprečevanje krčnih žil in splošno skrb za noge je priporočljivo, da si večkrat vzamete odmor in nekaj časa sedite ali ležite z dvignjenimi nogami. 

Morda ste opazili tudi, da se je zdaj, ko je vaš nosečniški trebušček precej večji, premaknil vaš center gravitacije. V ravnotežju se lahko urite tako, da stojite in svojo težo prestavljate z ene noge na drugo. 

Če pričakujete svojega drugega otroka, že lahko čutite, kako se otrok premika, v naslednjih nekaj tednih pa boste njegove gibe občutili še močneje. Če ste noseči prvič, pa bo na to verjetno treba počakati še malo dlje. 

Pogosti znaki in simptomi

Nezanesljiv krvni tlak

Morda boste občasno omotični. Do tega pride, ker se vaše telo na vso moč trudi, da prek žil po telesu prenaša večjo količino krvi. Vaš krvni tlak je trenutno nekoliko nižji od običajnega in če počnete karkoli napornega, lahko za nekaj trenutkov hitro pade, vas pa se lahko posledično poloti omedlevica. Če pride do tega, se usedite ali uležite z nogami v dvignjenem položaju. Vaše telo se bo hitro prilagodilo in kmalu se boste počutili bolje. 

Ginekolog ali babica bosta z rednimi meritvami ugotovila, ali je vaš krvni tlak stalno prenizek. V skoraj vseh primerih se lahko nizek krvni tlak odpravi s konzervativnim zdravljenjem, ki ustreza vsakdanjemu življenjskemu ritmu med nosečnostjo. Pri nizkem krvnem tlaku in krčnih žilah lahko pomagajo tudi vaje za žile, ki vključujejo izmenično napenjanje in sproščanje nožnih mišic. 

Babica svetuje

»Majhna količina kofeina ali teína je lahko koristna. Na dan lahko brez slabe vesti popijete dve skodelici kave ali črnega/zelenega čaja.« Dorothee Kutz, babica

Ko se želodec upira

Želodec med nosečnostjo proizvaja in izloča večje količine želodčne kisline, ki lahko povzroči zgago. Če zgaga muči tudi vas, poskusite sedeti čim bolj vzravnano, jejte nekoliko počasneje in se čim bolj izogibajte kisli hrani. Dva druga načina za lajšanje zgage sta tudi žvečenje kruha ali mandljev ter povečanje količine zaužitih živil iz krompirja in ovsa (ovsene kosmiče je najbolje zaužiti v kuhani obliki, na primer kot kašo). 

Pogosta utrujenost

Povsem normalno je, da ste pogosteje utrujeni (navsezadnje se v vašem telesu veliko dogaja), med nosečnostjo namreč potrebujete veliko mineralov v sledovih, ki jih morda ne dobite vedno v zadostni količini. Priporočljivo je, da povečate vnos železa, ki veže kisik v krvi in ​​vam ter vašemu otroku pomaga, da dobita potreben kisik. Uživajte čim več obrokov in sokov, ki vsebujejo velike količine železa, na primer sok z veliko vitamina C. 

Spreminja se telesno počutje

Medtem ko navdušeno opazujete čedalje večji nosečniški trebušček, boste opazili tudi, da se počasi spreminja vaše telesno počutje. Hoja bo čedalje napornejša, noge težje in potrebovali boste več odmorov kot prej – vse to je povsem normalno. 

Če običajno spite na hrbtu, se lahko zgodi, da boste le s težavo našli udoben položaj za spanje, ker bo trebuh pritiskal na organe in žile. K udobnemu spanju na boku vam lahko pomaga blazina za dojenje (če jo že imate), ki si jo položite med noge. 

Najkoristnejši nasveti

  • K boljšemu spancu lahko pripomore blazina za dojenje.
  • Priporočljivo je uživanje živil, bogatih z železom.
  • Pomaga, da imate noge vsake toliko časa v dvignjenem položaju in da si med hojo vzamete premor.
  • Priporočljive so tudi vsakodnevne vaje za krepitev žil.
  • Hojo vam bo olajšalo nošenje čevljev z ravnim podplatom.
  • Počasi že lahko začnete kupovati prve stvari za otroka.

Drage nosečke,

Vabimo vas, da se pridružite HiPP BabyClubu, kjer boste deležne novičk o razvoju otroka po tednih. Za vas jih pripravljajo strokovnjaki s področja prehrane, nege in zdravstva. Ko se bo vaš dojenček rodil, pa boste zanj prejele še paketek z brošuricami in vzorčki, ki jih boste lahko preizkusile. V BabyClubu vas čaka tudi izbor naj otroških imen, nagradni fotonatečaji in popusti pri naših partnerjih.

Prijavi se brezplačno

Vprašanja, ki jih lahko zastavite svojemu ginekologu ali babici

Vaje za krepitev žil

Babica vam lahko pokaže vaje, ki so zasnovane posebej za krepitev žil, kar ugodno vpliva na krvni obtok in preprečuje krčne žile. To je še posebej pomembno, če ima krčne žile kateri izmed vaših družinski članov. Pomagate si lahko tudi s posebnimi kremi, ki se vtrejo v kožo, dobijo pa se v lekarni.

Priprave na porod

Pri babici se pozanimajte glede tečaja predporodne priprave. Prijaviti se je treba do 20. tedna nosečnosti, s tečajem pa običajno začnete od 32. tedna dalje. Na tečaju boste izvedeli, kako poteka porod in dobili veliko koristnih nasvetov, ki vam bodo v pomoč pri pripravi nanj. Na tečaj lahko z vami pride vaš partner ali kakšen drug spremljevalec (bližnji prijatelj itd.), ki bo tečaju izvedel, kako vam je lahko v najboljšo oporo pred in med porodom.

Ohranjanje stabilnega krvnega tlaka

Ginekolog vam lahko svetuje tudi glede možnih načinov za ohranjanje stabilnega krvnega tlaka.

Ena izmed možnih vaj je, da zjutraj preden vstanete, z nogami krožite, kot bi kolesarili – to bo izboljšalo prekrvavitev. 

Podatki o avtorici:

Juliane Jacke-Gerlitz je medicinska sestra. S svetovanjem mamicam, med drugim na temo dojenja, se ukvarja že več kot deset let. Trenutno dela kot pisateljica na področju medicinskih tem in kot psihološka svetovalka. Poročena je 22 let, ima osem otrok in s svojo družino živi v nemškem mestu Halle.