Marelice in jabolka z ovsom
HiPP več kot ekološko
HiPP Organic pečat zagotavlja najvišjo kakovost in jamči, da presegamo zakonske zahteve za ekološko pridelavo.
Brez GSO – gensko spremenjenih organizmov (v skladu z Uredbo o ekološki pridelavi)
- brez dodanih sladkorjev (vsebuje naravno prisotne sladkorje)
- brez dodanih mlečnih beljakovin
- brez gostil - če se razsloji, premešajte
- s polnovrednimi žiti
- brez GSO (v skladu z Uredbo o ekološki pridelavo)
- iz ekološke pridelave
vsebuje | 190g |
---|---|
priporočen čas hranjenja | zjutraj, dopoldan, popoldan, zvečer, med obroki |
glavna sestavina | jabolko, marelica, riž, oves, pšenica, žita |
nadaljnje informacije | Poglej deklaracijo za več informacij (PDF) |
Št. Izdelka: HR4702-02
V prihodnjih tednih in mesecih boste pri prehrani vašega malčka postopoma prešli od formule/materinega mleka na obroke goste hrane. Običajno je prvi obrok mlečne hrane, ki ga nadomestimo, obrok v času kosila, sledi mu večerni obrok in nazadnje še popoldanski obrok. Zjutraj dojenčke običajno še naprej hranimo z materinim mlekom ali formulo.
Pri HiPPu smo poskrbeli za to, da je uvajanje goste hrane še posebej enostavno. Za prve žličke goste hrane lahko izbirate med več različicami zelenjavnih kašic, narejenih iz ene same vrste zelenjave, zaradi česar so še posebej prijazne do otroških trebuščkov. Na voljo so v majhnih kozarčkih teže 125 g.
Prehranski strokovnjaki uvajanje goste hrane priporočajo, ko je otrok star od 4 do 6 mesecev. To velja tudi za otroke, pri katerih obstaja tveganje za razvoj alergij. Odlašanje z gosto hrano nima nikakršnih prednosti. Če pa ste v dvomih, je najbolje, da se glede razvoja svojega otroka posvetujete s pediatrom. Odgovori na sledeča vprašanja vam bodo pomagali pri odločitvi, kdaj je pravi čas.
- Vaš otrok že sam lahko drži glavico pokonci.
- Z nekaj opore lahko otrok sedi sam.
- Vaš otrok že kaže zanimanje za nove oblike hrane (t.j. gosto hrano) in lahko je po žlički?
Navajanje vašega malčka na gosto hrano mora biti čim lažje. Priljubljena izbira za prve žličke goste hrane so izdelki iz ponudbe HiPPove bio zelenjave v kozarčkih, na primer HiPP Prvi korenček, HiPP Prvi brokoli in HiPP Prva bučka.
Pri prvem poskusu hranjenja otroka z gosto hrano začnite s približno 3-4 žličkami čiste pasirane zelenjave pred običajnim opoldanskim hranjenjem z mlekom. To količino lahko povečate vsak dan, odvisno od tega, kako dobro se vaš malček navaja na prehranjevanje po žlički, kako mu je všeč nov okus in kako dobro prenaša zelenjavo na splošno. To pomeni, da se vsak otrok na prehranjevanje z gosto hrano navaja v svojem tempu.
Po obroku goste hrane dojenčku še vedno dajte tudi formulo ali materino mleko, dokler ni sit.
Pred pripravo morate najprej zavreti nekaj sveže pitne vode, nato pa pustite, da se voda ohladi na približno 50° C. V posodo nasujte ustrezno količino kašice (upoštevajte navodila za pripravo na embalaži), nato pa dodajte potrebno količino vode (v skladu z navodili) in vse skupaj dobro premešajte. Pustite, da se mešanica zgosti in doseže želeno konsistenco.
Žitno kašico lahko pripravimo z mlečno formulo, z mlekom in vodo ali s sadno čežano kot obrok brez mlečnih izdelkov. Pri pripravi z mlečno formulo zavremo svežo pitno vodo in pustimo, da se ohladi na približno 50° C, nato pa jo uporabimo za pripravo približno 200 ml formule. V posodico damo 3-4 žlice žitnega praška, dodamo pripravljeno formulo in vse skupaj premešamo. Nato mešanico pustimo, da se zgosti do želene konsistence in preverimo temperaturo.
Če žitno kašico pripravljamo z mlekom in vodo, v lonec vlijemo 100 ml polnomastnega mleka in 100 ml vode ter vse skupaj zavremo. Pustimo, da se ohladi na približno 50° C. V posodico damo 3-4 žlice žitnega praška, dodamo ohlajeno tekočino in premešamo. Nato mešanico pustimo, da se zgosti do želene konsistence in preverimo temperaturo.
Kadar žitno kašico pripravljamo kot obrok brez mlečnih izdelkov s sadno čežano, zavremo 100 ml vode in pustimo, da se ohladi na približno 50° C. V posodico damo dve žlici žitnih kosmičev, dodamo ohlajeno vodo in premešamo. Dodamo želeno količino (približno 100 g) HiPPove sadne čežane ali HiPPovega zelenjavnega pireja in eno čajno žličko bio repičnega olja ter vse skupaj premešamo. Mešanico pustimo, da se zgosti do želene konsistence in preverimo temperaturo.
Uporabite le toliko hrane, kolikor pričakujete, da jo bo otrok pojedel in jo enostavno segrejte v posodici, ki ste jo postavili v vročo vodo (v t.i. vodni kopeli) ali pa jo pogrejte v mikrovalovni pečici. Pri segrevanju v vodi, vodo najprej zavrite, jo odstavite z ognja in pustite, da se ohladi. Pri uporabi vodne kopeli se prepričajte, da temperatura vode ne preseže 70 °C, ker se pri tej temperaturi ovitek lahko odlepi in vam kozarček zato spolzi iz rok. V vodo potopite približno polovico kozarčka in vsebino med segrevanjem mešajte. Za pripravo v mikrovalovni pečici odstranite pokrovček in odprtino pokrijte s porcelanastim krožničkom. Kozarček segrevajte na 360 vatov približno 60 sekund (odvisno od pečice). Ko je hrana segreta, jo dobro premešajte s plastično žličko in pred serviranjem preverite temperaturo. Ostankov hrane ne pogrevajte in otroka ne hranite z njimi.
Kadar na HiPPovih izdelkih zasledite prehransko trditev »brez dodanih sladkorjev«, to pomeni, da izdelkom niso dodani kristalni sladkor, fruktoza ali sirup. Vsi sladkorji, ki jih vsebujejo izdelki, izvirajo iz naravnih surovin, ki so predelane v izdelkih.
Kadar na HiPPovih izdelkih zasledite prehransko trditev »brez dodanih sladkorjev«, to pomeni, da izdelkom niso dodani kristalni sladkor, fruktoza ali sirup. Vsi sladkorji, ki jih vsebujejo izdelki, izvirajo iz naravnih surovin, ki so predelane v izdelkih.
Zjutraj priporočamo, da dojenčka podojite ali ga nahranite s formulo, saj ponoči otroci izgubljajo tekočino in zato zjutraj potrebujejo veliko tekočine. Materino mleko ali formula potešita lakoto in žejo po nočnem spancu.
Če otroka hranite z mlečno ali žitno kašico, ker zavrača stekleničko, vam priporočamo, da mu poleg ponudite čaj, vodo ali razredčen sok.
Popoldne priporočamo obrok brez mleka, recimo žitno kašico z malo pasiranega sadja. Žita vsebujejo ogljikove hidrate, vitamine in minerale in so zato pomemben vir hranil. Lahko pa svojemu malčku žitno kašico ponudite s pasirano zelenjavo – sadje preprosto zamenjajte z zelenjavo. Če želite eno ali drugo, lahko izberete tudi HiPPovo sadje in zelenjavo v kozarčkih ali žepkih.
Priporočljiva je uporaba plastičnih žličk, ki so mehkejše in ne morejo poškodovati kozarčka. Poleg tega naj bo žlička ozka in ravna, da se lepo prilega otrokovim ustom. Prvič hranjenje po žlički poskusite na dan, ko je vaš dojenček miren in sproščen. Pomembno je tudi, da ne čakate tako dolgo, da je otrok že zelo lačen, saj takrat ne bo več ravno pri volji za eksperimentiranje. Hranjenje z žličko je za dojenčke nekaj novega in se je treba v njem uriti, zato bo na začetku verjetno potrebne malce potrpežljivosti. Za prve poskuse priporočamo fino pasirano zelenjavo blagega okusa.
Nekateri otroci imajo sprva težave pri navajanju na hrano v koščkih. Kljub temu pa je za otrokov zdrav razvoj, prehrano in zobe pomembno, da se nauči žvečiti v starosti od 8 do 9 mesecev. Svetujemo vam sledeče: pričnite tako, da polovico HiPPovega obroka v kozarčku, ki vsebuje hrano v koščkih in je namenjen za uživanje po dopolnjenem 6. ali 8. mesecu starosti, zmešate s polovico HiPPovega kozarčka s fino pasirano zelenjavo. Postopoma zmanjšajte količino pasirane zelenjave, dokler je popolnoma ne opustite. Druga možnost je, da koščke najprej pretlačite z vilicami.
HiPPova eko jabolka za rast in zorenje potrebujejo zadostno količino padavin. Po drugi strani pa predolga mokra obdobja za jabolka niso dobra, saj spodbujajo razvoj plesni. Poleti jabolka potrebujejo toploto, da se razvije pravo ravnovesje med vsebnostjo sladkorja in kislostjo. Jablane pa so zelo občutljiva tudi, ko gre za potrebo po nizkih temperaturah. Odvisna so od obdobja zmrzali, ki sproži pravočasno in redno cvetenje. Med samim cvetenjem pa je zmrzal nekaj, česar nikakor ne prenesejo.
Da bi lahko svoje visoke standarde kakovosti zadovoljevali celo leto, jabolka dobivamo iz ekoloških sadovnjakov v Avstriji, Gruziji, Nemčiji, Madžarski, Italiji, Poljski, Srbiji, Turčiji in Ukrajini, ko drugače ne gre, pa tudi z južne poloble. Če je to le mogoče, imamo raje jabolka iz mešanih sadovnjakov, saj so ti zelo pomembni za ohranjanje starih sort, hkrati pa so tudi pomemben življenjski prostor za žuželke in ptice.
HiPPov eko oves ima za dobro rast najraje vlažno in hladno vreme na lokacijah z dobro vodno oskrbo, razen tega pa za gojenje ni preveč zahteven. HiPPov oves pridelujemo v Nemčiji, na Poljskem, v Litvi in na Švedskem. Žetev ovsa poteka med julijem in avgustom, potem pa ga očistimo in shranimo na suhem.