Dojenje je pomembno

Vedno pogosteje se srečujem s temo dojenje. Naj omenim, da me vsakokrat preplavi neopisljiv občutek zaradi obujanja spominov na to obdobje, saj je bilo meni eno lepših, prijetnih, polno ljubezni in čustev. Ravno te dni sem zasledila komentar na spletnih omrežjih, da se pogosto zgodi, da mamice pozabimo na težave, ki so bile prisotne na samem začetku vzpostavljanja. Pred porodom redko katera pomisli na težave, mogoče se nekatere že odločijo, da ne želijo dojiti. Spet druge ne razmišljajo o drugi  možnosti kot le o dojenju, nekaterim pa je tudi vseeno.

O dojenju zelo rada poslušam, govorim in debatiram. To je nekaj naravnega, prijetnega, koristnega tako za mamico kot seveda za novorojenčka. Le mama lahko s svojim mlekom ponudi tako popoln, unikaten obrok, ki je najboljša dota za dojenčka in njegovo prihodnost. Mogoče bi lahko potegnili vzporednico med dobrim temeljem za hišo in dojenjem, ki predstavlja temelj za zdrav razvoj in hkrati vpliva na zdravje tudi kasneje v življenju. Materino mleko vsebuje vsa osnovna hranila v odličnem ravnovesju. Med osnovna hranila prištevamo ogljikove hidrate, beljakovine in maščobe. Materino mleko vsebuje optimalno vsebnost beljakovin, med maščobami tudi večkrat nenasičene maščobne kisline (LCP), vsebuje precej različnih probiotičnih kultur, ter tudi prebiotike. LCP maščobne kisline vplivajo na razvoj možganov, živčevja in so nujno potrebne za razvoj novorojenčka. Zaradi tega se proizvajalci mlečnih formul vedno bolj usmerjajo v razvoj in ustvarjanje optimalne recepture, ki bi se kar se da najbolje približala materinemu, saj je interes zagotoviti čim bolj optimalno prehrano tudi tistim pri katerih ne gre vse po načrtih, ko pride do dojenja.

Res je, da je dojenje nekaj povsem normalnega, kar še ne pomeni, da je enostavno. Vsega v življenju se moramo naučiti. Sem paše tudi to, kako dojiti. Dojenje je novo tako za mamico kot za dojenčka. Pomembno je, da dojenčka pristavimo čim prej po porodu, običajno je to že v porodni sobi in vas k temu vzpodbudijo že babice v porodni sobi. Običajno vam pomagajo dojenčka pristaviti in pokažejo kako velik kolobar mora otrok zajeti, da je dojenje čim manj boleče. Na začetku je dokaj normalno, da čutimo blago bolečino, saj se mora mehka koža bradavice utrditi, kar pa se zgodi v nekaj dneh oziroma tednih. Pomembno je, da dojenček ne zagrabi le bradavice, saj lahko pride do poškodbe. Pri težavah s ploskimi ali udrtimi bradavicami si lahko pomagate z različnimi nastavki za dojenje. Ti nastavki lahko olajšajo bolečino tudi pri dojenčkih, ki imajo zelo močno razvit sesalni refleks.

Položajev za dojenje je veliko, jaz vedno svetujem da poteka dojenje v položaju, ki ustreza obema; tako mamici, kot dojenčku. Če je le mogoče, naj dojenje poteka leže. Izkoristite čas in se med dojenjem umirite, posvetite se svojemu otroku in hkrati spočijte. Naj dojenje ne bo tekma za čas. Ne glejte na uro kako pogosto se doji in kako dolgo. Pomembno je, da je na dojki toliko časa dokler vleče.

Slikovni prikaz dojenja

Tudi, če dojenje ne gre, lahko svojemu otroku ponudite kakovostno mlečno formulo. Poskrbite, da preverite izvor, če se le da najbolje ekoloških surovin, in sestavo. Bodite pozorni, da ima optimalno vsebnost beljakovin, dodane LCP maščobne kisline. Če dojenje nikakor ni bilo mogoče, svetujem izbiro mlečne formule z dodanimi prebiotiki in probiotiki, saj dokazano vplivajo na vzpostavitev črevesne flore in zmanjšanje infekcij. Pri pripravi upoštevajte navodila na embalaži. Voda za pripravo mlečne formule v nobenem primeru ne sme presegati 50°C, saj  previsoka temperatura poškoduje beljakovine, ki postanejo težje prebavljive, hkrati pa se uničijo pre in probiotične kulture. Hkrati upoštevajte tudi količino mlečne formule, ki je priporočena za določeno starost.

Če dojenček joka, preverite za začetek tri stvari. Preverite kdaj ste ga nazadnje nahranile, se pravi če je lačen, ali je potrebno zamenjati pleničko ali pa potrebuje le malo ljubezni in topline in mu ponudite topel, ljubezni poln objem. Običajno potrebuje dojenček v tem starostnem obdobju ljubezen, dojko oziroma hrano in čisto pleničko. Ljubezni ne more biti nikoli preveč. :-)