Sem Katja Majes Pečovnik, stara sem 32 let. Sem Gorenjka, vendar sem se poročila na štajersko v Maribor. Imam dva čudovita otroka, fantka Vala in punčko Sio, ki sta oba rojena na isti datum s 5 let razlike, seveda pa moje življenju lepša tudi mož Jernej in razširjena družina, ki je razpeta od gorenjske do štajerske.

Po prvem poklicu sem diplomirana medicinska sestra. Prvo zaposlitev, kot medicinska sestra sem opravljala z največjim veseljem in velikim srcem. Ker pa so razmere v bolnišnicah, kar naporne in težke, še posebno za mlade ljudi, sem pričela z delom v zdravstvenem domu, v zobozdravstveni ordinaciji. To delo, me je navdušilo takoj, ko sem prestopila vrata ordinacije. Zobozdravnica, s katero sva bili zelo dolgo dober tim, me je s svojim pristopom, strokovnostjo in znanjem tako navdušila, da sem začutila v sebi željo in potencial, da se vpišem na študij za ustno higieno v Ljubljani.

Leta 2018, sem tako res pričela s študijem ustne higiene v Ljubljani na Stomatološki kliniki. V letih študija stomatologije, sem samo še bolj ugotovila, da je to res tisto, kar si želim delati do konca svojega življenja.

Zaposlena sem v zasebni zobozdravstveni ordinaciji, kjer sodelujem z zobozdravniki, parodontologi, kirurgi in ortodonti. Polovica mojega delavnika je posvečeno ustni higieni, druga polovica pa estetski zobozdravstveni dejavnosti ortodontiji in delu z otroci. To so veje zobozdravstva, ki me neizmerno veselijo. Izjemno uživam v tem, ko lahko s svojim znanjem pripomorem k izboljšanju pacientovega ustnega zdravja.

Spremljate me na Instagramu zobna_mami in na Facebooku Zobna mami.

Vabim vas k branju mojih člankov, kjer bom predstavila vse o zobeh dojenčka, malčka in nosečnice iz strokovnega vidika.

Razvoj dojenčkovih zob od začetka do konca nosečnosti

Razvoj zobkov se tako začne ob koncu 6. tedna nosečnosti, zametki za mlečne zobe pa se pojavijo med 7. in 10. tednom nosečnosti in proces se nadaljuje skozi celo nosečnost. Zato je zelo pomembno, da nosečnica jé uravnoteženo prehrano, ki je bogata z vlakninami, vitamini, minerali, beljakovinami, izbranimi ogljikovimi hidrati in koristnimi maščobami.

Preveri v članku ...

Kako dojenje vpliva na razvoj otrokove ustne votline

Poleg genetskih dejavnikov dojenje močno vpliva na razvoj celotnega ustno obraznega predela in je najboljša spodbuda za fiziološki razvoj mišičnih in kostnih elementov ustno-obraznega predela. Otrokova mišična aktivnost med dojenjem se pomembno razlikuje od mišične aktivnosti med hranjenjem po steklenički s cucljem. 

Preveri v članku ...

Uvajanje hrane in prvi zobki

Zmotni stavek, ki se kdaj poraja je, da otrok dobi prve zobke, takrat ko je pripravljen na uvajanje goste hrane. Vendar ni ravno tako. Vsak otrok, je drugačen, vsak otrok ima svojo krivuljo. 

Preveri v članku ...