Razvoj dojenčkovih zob od začetka do konca nosečnosti

Razvoj zobkov se tako začne ob koncu 6. tedna nosečnosti, zametki za mlečne zobe pa se pojavijo med 7. in 10. tednom nosečnosti in proces se nadaljuje skozi celo nosečnost. V drugem trimesečju se začne mineralizacija zametkov mlečnih zob, tako so ob rojstvu praviloma že skoraj povsem zgrajene zobne krone mlečnih sekalcev, zobne krone ostalih mlečnih zob pa vsaj v manjšem delu. V prvem letu po rojstvu se razvoj zobnih kron mlečnih zob praviloma konča, razvoj njihovih korenin pa se nadaljuje še v drugem in tretjem letu.
Večinoma se novorojenčki rodijo brez izraslih mlečnih zobkov, saj običajno prvi zobki pričnejo izraščati med 4. in 8. mesecem po rojstvu. Najpogosteje se kot prva izrasla mlečna zobka v dojenčkovi ustni votlini pojavita prva spodnja sekalca. Upoštevati moramo, da je časovni razpon, v katerem lahko pričakujemo izraščanje prvega zoba, zelo velik. Skrb, da zobje sploh ne bi izrasli, je zato večinoma neupravičena celo pri otrocih, ki še ob koncu prvega leta nimajo nobenega izraslega zoba. V nekaj odstotkih pa se lahko otrok že rodi z izraslim zobkom (natalni zob) ali izraste v prvem mesecu po rojstvu (neonatalni zob), kar se zgodi pri enem izmed tisoč otrok ali še redkeje.

Zato je zelo pomembno, da nosečnica jé uravnoteženo prehrano, ki je bogata z vlakninami, vitamini (sadje, zelenjava), minerali (mlečni izdelki, zelenjava…), beljakovinami (živalski proizvodi, pusto meso, ribe, stročnice) in omega maščobami (alge, ribe, chia semena). Uživajo naj tudi prehranske dodatke, ki so primerni za nosečnice, kateri vsebujejo vitamin A, vitamin D, folno kislino, železo in tudi zadostno količino mineralov kalcij, fosfat, fluor. Pomembne so tudi omega maščobe. Izogibajo naj se sladkarijam in sladkim jedem. Prav tako, pa mora nosečnica zaužiti dovolj tekočine 2,5L-3L dnevno, še posebno v poletnih mesecih. Vsi vitamini, minerali in omega maščobe, igrajo zelo pomembno vlogo pri razvoju otroka, njegovih organov in nenazadnje tudi zobkov.

piše: Katja Majes Pečovnik, dipl. ustna higieničarka
(na IG kot: zobna_mami)

Kako dojenje vpliva na razvoj otrokove ustne votline