Zakaj otroško kožo negovati drugače?

Koža je naš največji organ…menim, da je že marsikdo od vas slišal ta stavek. Pa vemo kaj pomeni oziroma se zavedamo zakaj moramo biti na to pozorni. Priznam, da nisem strokovnjak za nego kože in do nedolgo nazaj nisem vedela veliko oziroma, da se popravim, nisem se zavedala pomembnosti, saj nihče v družini nikoli ni imel težav s kožo. Niti ne moji starši ali sorodniki, na srečo prav tako ne moji otroci. Nikoli nisem dala posebne pozornosti na nego kože, tudi sama redko uporabljam losjone za telo, kreme za obraz. Vse skupaj uporabljam po potrebi, ko opazim da je na določenem predelu koža bolj suha, nanesem kremo ali losjon, ali pa za tuširanje uporabim bolj negovalni gel. 

Kako se otroška koža razlikuje od kože odraslih?

Pred časom sem dobila nov izziv, saj sem predavala o naši novi HiPP otroški kozmetiki, ki je konec lanskega leta prišla na police dm trgovin. Prebrala sem mnogo člankov, študij, pregledala kar nekaj tujih prezentacij, ki so bile namenjene strokovni javnosti. Priznam, bilo je vredno in izvedela sem toliko novih informacij, ki so mi razjasnile marsikatero nerazumevanje o negi kože. Predelala sem vse od sestave odrasle kože in različnih plasti, ki jih imamo. Kakšno funkcijo opravlja vsaka posamezna plast kože. Le na kratko, v podkožju imamo maščobne celice, ki varuje proti toploti in mrazu in delujejo kot zaščita. Prav tako se v podkožju nahajajo vse večje žile in živci. Vmesna plast se imenuje usnjica oziroma dermis. V tej plasti najdemo korenine las, krvne in limfne žile, znojne in lojne žleze, receptorje za dotik in bolečino. Povrhnjica je vrhnja plast kože, ki jo sestavlja več plasti, vrhnja poroženela plast je na stopalih in dlaneh debelejša. Zdrava odrasla koža ima nekoliko kislo vrednost pH (4,5 – 5,5), temu pravimo tudi zaščitni kisli plašč, ki nudi zaščito pred mikrobi in škodljivimi vplivi okolja. Povrhnjica deluje kot zaščitna bariera in ravno tukaj je veliko razlik med odraslo in otroško kožo.

Predvsem je pomembno zavedanje, da se koža odraslih razlikuje od otroške kože. Zavedati se moramo, da je dojenčkova koža po strukturnih komponentah enaka odrasli, je pa precejšnja razlika v debelini in razvitosti teh plasti in seveda posledično v funkcijah, ki jih opravljajo. Otroška koža je do 30 odstotkov tanjša, predvsem povrhnjica kjer se nahaja kisli zaščitni plašč, ki pri novorojenčkih še ni razvit. Razvije se v prvih mesecih, če z neprimerno nego ne vplivamo na poškodbe le tega in podaljšamo razvoj. Otroška koža je zaradi tanjših plasti in ne razvitega kislega zaščitnega plašča tudi veliko bolj prepustna in krhka. Lojne in znojne žleze v otroški koži še niso popolnoma razvite in njihova funkcija še ni v celoti izkoriščena. Tudi maščobnega tkiva je precej manj, kar predstavlja manj zaščite. Koža mora dozoreti in če razvoj poteka primerno, zorenje kože in imunske zaščite poteka do konca drugega leta starosti. Otroška koža je bolj propustna in zaradi tega absorbira več vode, vendar jo tudi hitreje izgublja. Povrhnjica je tudi slabše prepletena, zaradi tega je otroška koža veliko bolj nežna in občutljiva. Dojenčkova koža se lahko ob močnejšem dotiku strga ali poči, zaradi tega se za masažo dojenčka priporoča uporaba olja ali losjona za nego kože.

Priporočila za nego otroške kože

Predstavila sem vam nekaj ključnih razlik med otroško in odraslo kožo. Če vam še ni popolnoma razumljivo zakaj je to pomembno, berite in raziskujte dalje, jaz pa kmalu zaključim. V preteklosti ni bilo nobenih priporočil za nego zdrave otroške kože. Leta 2009 so strokovnjaki s področja dermatologije prvič objavili priporočila za nego zdrave otroške kože, posodobljena pa so bila leta 2016. Priporočila upoštevajo načelo, da naj izdelki za nego zdrave otroške kože pomagajo pri delovanju bariere in kislega plašča, hkrati pa ne motijo zorenja kože. Izdelki za nego otroške kože morajo omogočiti koži normalen razvoj sorazmerno z razvojem otroka. Če uporabljamo izdelke, ki niso primerni za nego otroške kože lahko podaljšamo razvoj in nastanek kislega plašča ali poškodujemo nastalega. S tem omogočimo mikrobom in zunanjim dejavnikom, da negativno vplivajo na kožo. Z izdelki, ki vsebujejo neprimerne sestavine lahko vplivamo na celoten organizem, saj je otroška koža bolj propustna in neželene snovi prodrejo v telo, sploh če se uporabljajo izdelki na večji površini. Zaradi tega vam svetujem, da ste pozorni na nego kože pri vaših otročkih. Še posebno bodite pozorni pri izbiri kozmetike za redno nego in izberite takšno, ki vsebuje tako malo kot je le mogoče in tako veliko, kot je nujno potrebno.

HiPP kozmetiko zelo dobro prenaša zelo občutljiva koža in koža nagnjena k nevrodermatitisu - dermatološko preizkušeno.

Preglej ponudbo HiPP Babysanft izdelkov za nego otroške kože.