Vsaka tretja ženska, stara med 30 in 40 let, se lahko sreča s težavami s ščitnico. Po ocenah strokovnjakov, bi naj bilo v Sloveniji med 200.000 in 300.000 ljudi s težavami s ščitnico.

Nemalo žensk se s temi težavami sooči po porodu. Pri nekaterih ženskah težave izzvenijo, pri drugih ne.

Ščitnica je seveda zelo pomembna žleza z notranjim izločanjem, ki ne vpliva samo na naš metabolizem in temperaturo ampak tudi na druge žleze z notranjim izločanjem.

Največje izzive pa ščitnica predstavlja našemu počutju, ki lahko niha tudi na vsakih pet minut.

Tiste, ki imate s ščitnico težave, veste, kaj to pomeni.

Sama sem ščitničarka 19 let. Pri 22-ih letih so mi po enoletnih obiskih raznih zdravnikov in specialistov uspeli postaviti diagnozo – hipotirozo in Hashimoto.

S tem sem vsaj razumela, zakaj sem se nekontrolirano zredila in zakaj sem se zelo nelagodno počutila.

Pot do sebe pa se je s postavitvijo diagnoze šele pričela.

Ne glede nato, zakaj sama menim, da sem se srečala s to diagnozo, danes vem, da nas vse ščitničarke ščitnica med drugim uči tudi počasnosti v življenju.

Opazila sem namreč, da smo ščitničarke zelo empatične, ustrežljive, za druge bi naredile vse in še več. Zaradi teh skrbi v življenju hitimo, ker imamo neskončno obveznosti. In tako nevede postanemo žrtev lastnega razdajanja.

Ampak telo je eno in ima svoje meje. In se oglaša. In se oglaša vedno glasneje, če ga ne slišimo.

Potem nam postavijo diagnozo. In kaj naprej?

Veliko ščitničark še vedno živi tako kot prej. In že Einstein je dejal, da je največja človeška neumnost, da počneš vedno isto, pričakuješ pa drugačne rezultate.

Ko sem 19 let nazaj sama zbolela, ni bilo na voljo nešteto informacij in skupin kot jih je danes. To pomeni, da se ščitničarka danes lahko ustrezno informira o svoji bolezni in dobi napotke za boljše življenje kljub diagnozi.

In če na tej poti ne zmoreš sama, ima smisel, da si poiščeš pomoč. Ker velik izziv ščitničark je tudi zahtevno nelagodno brezvoljno počutje. In sama zelo dobro vem, kako težko je v takem obdobju sam delati zase.

Kot ščitničarka se je dobro tudi zavedati, da bolezen ščitnice lahko z leti prinese še druge bolezni in prav je, da smo na to pozorne. Ignoriranje stanja in bolezni nas odvrača od sebe in prinaša več težav.

In čeprav drži, da bolezni ščitnice prinašajo veliko težav, se na videz zdi, kakor da nam nič ni. In tega ne smemo pometati pod preprogo. Ne pred sabo ne pred drugimi. 

Ko uspemo najti tisto ravnovesje, ki ščitnici ustreza – tako pri zdravilih, prehrani, gibanju in počitku – smo lahko diagnozi tudi hvaležne. Ker nas dobesedno sili, da stremimo k ravnovesju. Ker očitno drugače ne znamo.

Po 19 letih moje bolezni, dveh izgorelostih, nosečnosti in porodu, sem nabrala ogromno materiala, ki ga lahko delim med vas. To počnem v obliki nasvetov, idej, napotkov ipd. Če želiš, lahko stopiš na moj vlak in se naročiš na Fit ščitnične novičke, ki pridejo vsak torek v tvoj e-nabiralnik z novim nasvetom za boljše življenje ščitničarke.

Tukaj se prijaviš.

Jaz in moj Hashimoto pa ti mahava in ti želiva in privoščiva tisti mir, ki ga potrebuješ tudi ti za čim bolj kvalitetno življenje kljub diagnozi. 

Zdrav pozdrav, Tanja Želj

mamica, partnerica, ščitničarka, profesorica športne vzgoje, trenerka pilatesa in vadb za nosečnice in mamice po porodu