Prehrana prvih 1000+ dni

Prehrana prvih 1000 dni upošteva nosečnost (270 dni), ter prvo (365 dni) in drugo (365 dni) otrokovo leto. Zadnje študije izpred dveh let pa ugotavljajo, da ima izjemno pomembno vlogo prehrana še pred spočetjem (vsaj 3 mesece prej). V teh 1000+ dneh smo skupaj s partnerjem »prehranski programerji« prehrane našega otroka. Ženska lahko v sodelovanju s svojim partnerjem z ustrezno prehrano naredi veliko dobrega za zdravje svojega otroka.

Zakaj je prav prvih 1000 dni tako zelo pomembnih?

Kar počnete, jeste ali doživite v prvih 1000+ dneh, ima vseživljenjski vpliv na vaše zdravje, predvsem pa na zdravje vašega otroka1.

Nosečnica ima v svoji maternici plod in plod že ima spolne celice za svoje otroke. Nosečnica s prehrano vpliva na svojega otroka, pa tudi že na svoje vnuke. To je varovalka naše narave, ki teži k temu, da se svet ves čas nekoliko spreminja. S tem ko na svetu živimo, različne stvari doživimo, izkusimo, pojemo,… na nek način otroka že programiramo in delno prilagodimo na ta svet. To je naravni mehanizem s katerim se otrok prilagaja na okolje v katerem mama živi. Zato je tako zelo pomembno, da mama še pred spočetjem, med nosečnostjo in dojenjem uživa pestro, ekološko, sezonsko in uravnoteženo hrano.

1Moore, J Dev Orig Health Dis, 2016

Naprej na članek...