Začnimo z zgodovino

Tekom evolucije smo se ljudje v dolgem časovnem obdobju razvili iz naših prednikov. Pravzaprav ni potrebno, da gremo toliko nazaj. Dovolj je, če vprašamo naše babice in dedke kakšno je bilo njihovo življenje. Povedali nam bodo, da so bili večinoma zunaj na soncu, da so veliko delali, da so bili precej fizično aktivni, se ukvarjali s poljedelstvom. Danes pa je življenje povsem drugačno, saj imamo službe večinoma v zaprtih prostorih, večinoma sedimo, delamo več kot osem ur, sonca praktično ne vidimo, razen skozi okno. Žarki, ki skozi okno pridejo do naših pisarn, pa so le svetloba in ne UVB žarki, ki so pomembni za sintezo vitamina D v naši koži. Sončna svetloba je z UVB žarki dovolj močna le od meseca maja do septembra. Sinteza vitamina D je mogoča le, če smo oblečeni tako, da je soncu izpostavljena koža in to za vsaj 30 minut. Šele takrat bo sinteza zadostna, da pokrije naše potrebe po vitaminu D. Od septembra do maja, pa je za zadostno pokrivanje potreb po vitaminu D potrebna s tem vitaminom bogata hrana in nemalokrat prehranski dodatki.

Danes živimo pretežno sedeče življenje in za delo uporabljamo računalnik. Zaradi takšnega načina življenja in dela se je že preoblikoval način sedenja, hoje in drže (v relativno kratkem času se je že preoblikovala hoja in hrbtenica, ki je bistveno bolj ukrivljena navzdol, pravzaprav deformirana). Sedeč način življenja in prevelik vnos energijsko bogate hrane vpliva nastanek kardiovaskularnih bolezni.

Zmeda v prehrani

Od industrijske revolucije naprej je pri prehrani nastala cela zmeda. Razmerje hranil v obroku se je precej spremenilo. Vsebnost vitaminov (D, E) v hrani se zmanjšuje, vsebnost sladkorja in maščob (trans maščob, omega-6) pa se povečuje. To se je zgodilo zato, ker imamo danes na voljo preobilico izdelkov, posegamo pa po tistih, ki so po okusu boljši, to je bolj mastni in bolj sladki. Čeprav imajo ti izdelki energijsko bogato vrednost, pa so hranilno revni. Hranilno bogata in s tem bolj zdrava živila so danes po krivem pogosto spregledana, saj nimajo tako intenzivnega okusa in imajo krajši rok trajanja.

Naprej na članek