Trije otroci in tri različne zgodbe o dojenju

Čeprav so si Gloria, Sofija in Lucija na videz podobne, so si vse tri med seboj zelo različne in zato so tudi njihove zgodbe o dojenju popolnoma različne.

Pri Glorii sem imela z dojenjem največ težav, saj se sploh ni hotela dojiti in zato sem si sedem mesecev vsak dan črpala mleko z ročno črpalko. Poleg svojega mleka sem ji dodajala še mleko HiPP Combiotic.

Z dojenjem sem pri Glorii sicer še večkrat poskusila, vendar preprosto ni šlo, saj je le jokala in se upirala tako, da sem si mleko rajši črpala in tako je vseeno vsak dan dobila vsako kapljico mojega mleka. Gloria je na srečo skoraj od rojstva najprej prespala noč, če le ni bila bolna. Prvih sedem mesecev ni bila nikoli bolna imela je le kakšen prehlad.

Pri Sofiji je bila zgodba popolnoma drugačna. Dojenje sva začeli že v porodnišnici. Doma sem prvi mesec mleko črpala, jo dojila in ji dodajala mleko za nedonošenčke, saj nisem imela dovolj svojega mleka.

Od drugega meseca najprej sem jo le dojila in ji dodajala mleko HiPP Combiotic, saj je bilo zame črpanje poleg dvojčic prenaporno. Odločila sem se, da bom obe poskusila le dojiti. Pogosto sem prve mesece zaradi njune nepotrpežljivosti morala dojiti obe hkrati.

Sofija se je tako prvih sedem mesecev dojila čez dan in ponoči, vendar se je kasneje začela upirati dojenju čez dan tako, da sem jo zadnji mesec dojila le še ponoči. Žal se je pri osmih mesecih sama odločila, da se popolnoma odstavi od dojenja in tako se je najina zgodba o dojenju končala. Kasneje sem ji poleg goste hrane dodajala še HiPP Combiotic mleko.

Sprva mi je bilo zelo težko, vendar ker se je sama odločila, da se odstavi, sem se jaz odločila, da si mleka, ne bom črpala, ampak bom od takrat najprej dojila le Lucijo. Sofija se še zdaj pogosto zbuja ponoči, ko je lačna ali ko išče stekleničko. Na srečo vsaj ne zbudi Lucije, saj ta spi bolj trdno od nje.

Tretja in zadnja zgodba o dojenju je z Lucijo in ta je popolnoma drugačna od prvih dveh. Lucijo sem namreč začela malce več dojiti šele, ko smo prišle iz porodnišnice, saj je težo pridobivala brez težav v primerjavi s Sofijo, čeprav je večinoma pila le moje načrpano mleko.

Že v prvih tednih sem lahko hitro opazila, da se resnično doji z največjim veseljem in da uživa v ˝crkljanju˝ pri meni. Namreč Sofija je bila že od začetka pri dojenju popolnoma drugačna, saj se je vedno le hitro podojila in dojila se je le, dokler se ji ni bilo treba truditi za mleko.

Potem je hitro zahtevala stekleničko z mlekom, saj je bilo zanjo tako lažje in tudi nikoli se ni hotela ˝crkljati˝. Lucija je v nasprotju z njo komaj čakala na dojenje in z veseljem se je potrudila za mleko in še zdaj hodi za menoj in govori ˝njam njam˝.

Prve tri mesece je Lucija večkrat spala pri meni tako, da se je lahko kadarkoli dojila tudi ponoči. Obe dejansko zelo uživava v dojenju tako, da jo, odkar se je Sofija odstavila izključno dojim in ji dodajam gosto hrano.

Zdaj jo dojim že 14 mesecev in odločila sem se, da jo bom dojila, dokler bo želela, saj ob tem obe uživava in tako tudi lažje zaspi. Že kar nekaj mesecev namreč prespi celo noč oziroma se zbudi 1-2 x za dojenje.

Meni je zagotovo najlepši občutek, ko jo dojim, saj me Lucija na neki način prisili, da se umirim in počivam poleg nje. Pogosto namreč čez dan ali zvečer zaspi v mojem naročju med dojenjem in potem jo le odložim v njeno posteljo, da spi dalje.

Čeprav se občasno zbuja, si z njo želim nadomestiti vse dojenje, ki ga pri Glorii in Sofiji nisem doživela in zato si resnično želim, da bi se dojila čim dlje.

Občasno imam pri njej le težave z grizenjem, ki sem jih rešila tako, da sem jo vsakič, ko me ugriznila nežno ugriznila v prst in jo potem položila na tla. Na ta način je videla, da me to boli in da tega ne sme početi in tako me je v dveh dneh nehala gristi.

Z grizenjem imava največje težave, ko ji raste kakšen nov zob in na neki način imam občutek, da mi s tem pokaže, da jo to boli. Občasno me grize tudi, ko zahteva pozornost.

Kako dolgo si dojila ti? Si dojila vse otroke ali si dodajala adaptirano mleko? So si tudi tvoji otroci zelo različni med seboj?