Seminar o poporodni depresiji

Podjetje HiPP je v četrtek, 1. marca, organiziralo seminar za strokovno javnost, za patronažne medicinske sestre, na temo Poporodna depresija – Kako jo prepoznati? Seminarja se je udeležilo 68 patronažnih medicinskih sester.

Na seminarju sem tudi sama lahko izvedela res veliko koristnih informacij in obenem obnovila svoje znanje, ki sem ga pridobila kot srednja medicinska sestra.

Po drugi strani lahko rečem, da sem na predavanju dobila popolnoma drugačen vpogled v nosečnost in življenju po porodu. Tokrat sem namreč lahko celotno situacijo videla iz drugega zornega kota torej skozi oči patronažnih sester, ki ga je predstavila klinična psihologinja doc. dr. Vislava Globevnik Velikonja.

Zaupala nam je veliko informacij o predporodni in poporodni depresiji ter o njenih znakih. Razložila nam je tudi vse o tem, kako depresijo prepoznati in kako lahko medicinske sestre uporabljajo presejalne teste pri nosečnicah in mamicah.

Gospa Vislava nam je podala tudi odličen nasvet, ki sem se ga tudi sama držala po rojstvu Glorie. In ta nasvet je bil, da si mora mama vsak dan vzeti vsaj eno uro zase torej, da je takrat otrok v varstvu ne ob njej.

V tej uri se lahko mama sama brez spremstva tušira, se odpravi v trgovino, k frizerju, kozmetičarki ali s prijateljico na kavo. Saj je lahko vsaka mama najboljša mama tudi, če je z otrokom le 23 ur namesto 24 ur. In s tem se 100 % strinjam.

Izvedele smo tudi, da vsi antidepresivi ne povzročajo odvisnosti in nimajo nujno stranskih učinkov. Mamica lahko med uživanjem le teh tudi doji, obenem so primerni za uživanje tudi med nosečnostjo, saj ne škodujejo otroku oziroma so škodljive posledice zanj veliko manjše kot nezdravljenje depresije.

Po predavanju sem veliko razmišljala tudi o tem, da je patronažna sestra praktično prva oseba, ki pride k mamici domov, ko ta pride iz porodnišnice in da je resnično pomembna oseba, še posebno v prvih dneh in tednih, ko ti lahko pomaga z odličnimi nasveti.

Tudi sama sem imela lepe izkušnje s patronažno sestro, ki me je obiskala že pred rojstvom Glorie. Takrat mi je dala veliko napotkov glede opreme v sobi in mi pomagala pripraviti torbo za porodnišnico. Kasneje me je obiskala takoj naslednji dan, ko sem prišla iz porodnišnice in tudi takrat mi je podala veliko koristnih informacij in nasvetov.

Predvsem zaradi nje sem se odločila tudi, da predčasno zapustim porodnišnico, saj so imeli tam grozen odnos do naju z Glorio. Zato sem takrat komaj čakala, da sem lahko odšla domov (seveda na svojo željo in odgovornost).

Še vedno sem prepričana, da sem se takrat odločila prav, saj sva imeli v porodnišnici z Glorio le težave, ki smo jih doma s patronažno sestro počasi lahko rešile. Več o tem si lahko preberete v objavi, ki jo najdete tukaj.

Patronažne medicinske sestre so resnično osebe na katere se lahko zaneseš, da ti bodo pomagale po rojstvu otroka. Obenem so one tudi prve, ki lahko pri mamici ali nosečnici ugotovijo, ali gre za depresijo in ali morda potrebujejo pomoč.

Vzdušje na seminarju je bilo zato zelo pozitivno. Začutila sem, da je ta tema za patronažne medicinske sestre resnično zelo zanimiva in pomembna, saj se s to problematiko srečujejo dnevno. Vesela sem, da je podjetje HiPP organiziralo takšno predavanje in s tem pomagalo medicinskim sestram pridobiti nova znanja s področja poporodne depresije. Udeleženke so na srečanju prejele vrečke z vsemi gradivi in darili. Na koncu seminarja, je bila organizirana tudi pogostitev, kjer so se sestre lahko sproščeno pogovorile o vseh izpostavljenih temah tega popoldneva.

Utrinki iz seminarja...