Uvajanje goste hrane - kako smo začeli

Pogosto se starši soočamo s težavo, katera živila ponuditi našemu malčku pri uvajanju goste hrane, zato je to večkrat zelo stresno obdobje.

In tudi zame je bilo, saj sem bila prvič mamica in na pregovarjanje bližnjih sem uvajanje goste hrane začela prekmalu. Kasneje sem imela zato velike težave, saj je Gloria zavračala veliko novih živil, saj je Gloria zavračala veliko novih živil.

Uvajanje goste hrane sem začela, ko je bila stara štiri mesece in upoštevala sem tudi vse nasvete, ki sem jih prejela. Najprej sem začela z zelenjavo (korenčkom, krompirjem, brokolijem) in šele nato sem nadaljevala s sadjem (bananami, hruškami, jabolki).

Držala sem se nasveta, da naj ji na vsake štiri dni počasi ponudim drugo vrsto zelenjave in kasneje sadje. Goria žal takrat preprosto še ni bila pripravljena na gosto hrano sama pa sem kot prvič mamica podlegla pritiskom, da moramo hitro začeti z uvajanjem.

Ker sem hitro opazila, da še ni pripravljena sem počakala še nekaj tednov. Ko je sama začela kazati zanimanje do goste hrane, sem ji jo spet počasi ponudila. Takrat je hranjenje z gosto hrano uspelo, saj je veliko raje preizkušala nove jedi.

Strokovnjaki svetujejo, naj bi starši začeli uvajanje goste hrane vsaj do otrokovega dopolnjenega sedmega meseca starosti.

Odličen nasvet, ki sem ga prejela, je tudi, da za hranjenje otroka uporabljamo drugo žlico. S prvo žlico vedno le preizkusimo temperaturo in okus hrane. Z drugo žlico pa ga nahranimo, saj se drugače na otroka prenesejo naše ustne bakterije.

Med uvajanjem goste hrane sem Glorii vedno ponudila tudi sezonsko zelenjavo in sadje, saj sem ponovno začela uvajati gosto hrano ob koncu poletja, ko je še bilo sezonske hrane še dovolj. Moji starši živijo na kmetiji tako, da sem ji lahko vedno ponudila tudi domačo in zdravo hrano.

Pri kuhanju in pečenju hrane zanjo sem vedno pazila, da sem uporabljala le repično ali oljčno olje ali kokosovo maščobo. Ta olja uporabljam tudi za pripravo ostalih jedi, saj so med najbolj zdravimi olji za pripravo različnih jedi.

Pogosto, ko smo bili na poti in nisem imela možnosti priprave goste hrane sem nakupila različne HIPP zelenjavne in sadne kašice, ki jih Gloria obožuje. Predvsem sem se zanje odločila, ker so zelo praktične, ko smo starši na poti, in ker so v njih res kakovostne sestavine.

Za nakup sem se odločila tudi, ker vsak njihov izdelek prestane vsaj 260 kontrol, preden ga pošljejo v prodajo. Za nas starše je to zelo pomembno, saj želimo svojim otrokom ponuditi le najboljše.

Pri HIPP kašicah mi je všeč tudi to, da so v njih različne vrste živil, ki jih sprva zelo težko pripravimo na način, da so primerna za malčka (na primer meso) ter različne odlične mešanice okusov.

Kako je pri vas potekalo uvajanje goste hrane?

Te zanima nadaljevanje...