5 napak pri pripravi adaptiranega mleka

  1. Med drugim sem zasledila, da nekatere mamice pri pripravi adaptiranega mleka dodajo eno žličko mleka manj, kot je priporočeno na škatli, saj naj bi tako dojenčki imeli boljšo prebavo. To zagotovo ni priporočljivo, niti varno.  Veliko lažje je, če že takoj začnemo uporabljati HiPP Combiotic mleko, ki že vsebuje probiotike za lažjo prebavo. 
  2. Nekatere mamice mešajo med seboj tudi različne znamke in vrste mleka, da bi omilile težave z refluksom ali da bi otroci lažje odvajali. Žal z mešanjem različnih formul lahko naredijo veliko več škode kot koristi pri otroku, saj je pri mešanju zelo težko zagotoviti pravo razmerje med mlečnim prahom in vodo. V tem primeru je bolj priporočljivo, da mamice ob težavah s polivanjem takoj uporabite HiPP AR mleko, ki je posebej prilagojeno dojenčkom, ki veliko polivajo. Če se pojavi še kakšna druga težava, je potrebno uporabljati mleko, ki je prilagojeno za tisto težavo. 
  3. Nekatere mamice sladkajo mleko, da ga otroci rajši pijejo ali sladkajo kašice, da jih rajši pojedo, kar je zelo škodljivo za otrokove zobe in telo.  HiPP v svojih izdelkih ravno zato ne uporablja dodanega sladkorja. 
  4. Zasledila sem še, da nekatere mamice mešajo med seboj mleko in čaj ali naredijo druge napake, ki niso priporočljive za zdravje otrok. 
  5. Ena od zmot je zagotovo tudi ta, da mamice, kljub temu da nimajo dovolj mleka, vztrajajo pri tem, da otroku ne ponudijo dodatka, čeprav otrok več dni ali tednov ne pridobiva na teži in joka zaradi lakote. Sama pri sebi sem na začetku dojenja dobro vedela, da nimam dovolj mleka in zato otrok nisem silila z dojenjem, ampak sem jim poleg dojenja dodala še adaptirano mleko. Prepričana sem, da vsaka mama čuti, ali otrok dobi dovolj mleka ali ne. 

 

Tudi sama sem naredila nekaj napak pri svojih treh dekletih, vendar se na napakah učimo, kajne? Ravno zato želim z vami deliti še svoje napake.

Ena mojih napak pri dojenju po drugem porodu je zagotovo bila, da sem uporabljala tablete za nastajanje mleka (zdravila proti morski bolezni, ki imajo stranski učinek nastajanje mleka). Mleka zaradi njih žal nisem imela nič več kot prej in na koncu sem kot stranski učinek tablet doživela še grozno vrtoglavico in nizek krvni tlak še nekaj tednov po tem, ko sem jih že prenehala. Te tablete zato vsem mamicam odsvetujem.