Prehod iz črpanja na dojenje

Ko smo prišle domov iz porodnišnice, mi je bila Rajkova prisotnost v veliko pomoč, saj mi je pomagal pri previjanju, hranjenju ter tudi kopanju. Tako sem se lažje posvetila dojenju in obenem sem se končno lahko malce spočila in naspala (kar v porodnišnici, kjer sem bila sama za vse, ni bilo mogoče).

Prve dni doma sem spala tako trdno, da me je moral Rajko za nočna hranjenja večkrat zbujati, saj zaradi utrujenosti nisem niti več slišala joka. Večkrat je zato med enim nočnim obrokom obe nahranil on, da sem se lahko malce spočila. Ker so bile noči zaradi krčev in nočnih hranjenj precej naporne, sva pogosto zjutraj in čez dan spala skupaj z njima, ko je bila Gloria v vrtcu.

Tudi tokrat sem si, ko sem prišla domov iz porodnišnice še najprej mleko črpala z električno črpalko (pri Glorii sem si mleko namreč sedem mesecev črpala z ročno črpalko) obenem sem se vsak dan trudila tudi dojiti in sprva se je dojila predvsem Sofija, ki je že v porodnišnici pokazala velik interes za dojenje. Zato sem prvi mesec ponavljala znan postopek za hranjenje dojenje - hranjenje po steklenički - črpanje, vendar sem bila vsak dan bolj utrujena in neprespana.

Vse skupaj se je potem spremenilo, ko smo imeli pri enem mesecu družinsko fotografiranje v studiu in tam žal ni niso imeli tople vode, midva pa sva imela dovolj toplega mleka le za eno. Ker nisem vedela, kaj storiti sem se odločila, da Lucijo nahraniva s stekleničko, Sofijo sem medtem dojila in ta dan sem se odločila, da preneham s črpanjem in začnem le dojiti ter po potrebi dodajati mleko.

Od tistega dne najprej sem obe le dojila, saj sta bili tudi malce bolj budni med hranjenjem in če nista imeli dovolj mojega mleka sem jima dodala še HiPP Organic Combiotic 1 mleko. Kasneje čez nekaj tednov se je zgodil preobrat, in sicer se je Lucija začela veliko več dojiti kot Sofija in pri tem je neizmerno uživala, saj je kasneje že pri vseh iskala mleko in je komaj čakala, da pride v moje naročje.

Zame je to še vedno preprosto najlepši občutek vsakič, ko komaj čaka, da se začne dojiti - v tistem trenutku se tudi sama popolnoma pomirim in uživam. Sofija je v tem času postala malce bolj ˝lena˝ za dojenje in zato se zdaj najrajši doji le ponoči, ali zjutraj, čez dan se žal doji bolj redno oziroma zelo malo.

Zagotovo lahko rečem, da je bil prehod iz črpanja na dojenje zelo boleč in predvsem naporen zame, saj so me prve tedne prsi zelo bolele od črpanja in obenem sta obe imeli zelo močan sesalni refleks in zato sem včasih skoraj zjokala od bolečin ob začetku dojenja. Preprosto sem se stresla od bolečin vsakič, ko sem začela dojiti (zdaj se zaradi ugrizov, ker imata že obe vsak po dva zobka) in takrat sem si malce pomagala z lanolinom, masažo ter toplim tušem.

Na srečo so bolečine čez nekaj tednov popustile in dojenje je počasi steklo. V porodnišnici sem tokrat na srečo prejela tudi kar nekaj nasvetov o dojenju, ki sem jih upoštevala tudi doma. Za več mleka zato zdaj vsak dan pijem žitno kavo ter veliko vode, večkrat si pripravim tudi odličen HiPP čaj za dojenje, vsaj enkrat na dan pojem sezamovo ploščico in obenem gledam tudi na to, da pojem čim več obrokov, ki vsebujejo žito - polento ...

Tokrat sem hrano zanju začela pripravljati, kot to delajo v porodnišnici, kjer pripravijo več adaptiranega mleka naenkrat in imajo tako veliko manj dela. Tudi sama naredim enako in mleko pripravim prej ter ga hranim v hladilniku v stekleni steklenici in ga kasneje po potrebi pogrejem, ko pripravljam nov obrok zanju. Tako prihranim čas, ko postaneta lačni in se mi že res mudi, saj je težko nahranim obe naenkrat, saj sta precej neučakani.

Po nasvetu patronažne sestre sem si tokrat kupila tudi mikrovalovni sterilizator in tako redno steriliziram vse stekleničke ter dudke zanju v mikrovalovni pečici. Pri Sofiji in Luciji uporabljava tudi le steklene stekleničke v katerih se mleko veliko hitreje segreje in obenem se tudi veliko lepše čistijo.

Žal še vedno nimam dovolj mleka za obe, zato smo zdaj prešli iz HiPP Organic Combiotic 1 na HiPP Organic Combiotic 2 in počasi sva začela tudi z uvajanjem goste hrane - več o nasvetih za uvajanje goste hrane si lahko prebereš tukaj.

V prvih mesecih sva imela tudi težave pri Sofiji zaradi refluksa, saj je zelo veliko bruhala in je bila zato venomer lačna ter obenem ni pridobivala na teži. Zato sva ji v tem času dodajala mleko HiPP AR mleko proti polivanju in stanje se je hitro izboljšalo tako, da je kasneje tudi odlično pridobivala težo in je vse nadomestila.

Še vedno si želim, da bi lahko tokrat dojila čim dlje (lahko tudi dve leti ali več), da od mene dvojčici prejmeta vsako možno kapljico mleka, saj menim, da je dojenje najboljše za otroka. Seveda, če dojenje ne uspe, je najboljše mleko, ki je po sestavi najbolj podobno materinemu - HiPP Combiotic.

Če sem iskrena, bi bila najbolj vesela, če bi imela dovolj mleka za obe in sploh ne bi bilo treba dodajati adaptiranega mleka, saj je dojenje brezplačno, odlično za otroka in predvsem takoj pripravljeno ter obenem ne potrebuješ ničesar s seboj, če si na poti.

Vendar se vseeno zavedam, da dojenje včasih ne steče ali so za to drugi različni vzroki tako, da ni pomembno, ali mama uporablja adaptirano mleko ali doji važno, je le, da je otrok zdrav, srečen in sit.

Si dojila ali dodajala adaptirano mleko? Katero mleko si nakupovala?

Preberi še druge članke HiPP ambasadorke Klavdije Vidic.