»Prenehala bom dojiti, da bo otrok bolje spal«

V zadnjih letih sem prebrala in slišala za že veliko zmot o dojenju, adaptiranem mleku in kravjem mleku in odločila sem se, da jih nekaj napišem. Mamice bi namreč naredile vse, da bi njihovi otroci boljše spali ter da bi lažje odvajali blato. Zato pogosto naredijo napake, ki bi jih rada  predstavila, saj menim, da z njimi naredijo več škode kot koristi.

Mnoge mamice namreč prenehajo z dojenjem le zato, da bi otroci boljše spali. Začnejo jim dodajajo le adaptirano mleko, vendar se pogosto kasneje izkaže, da spijo še slabše, saj nekateri otroci morda potrebujejo le mamino bližino in zato večkrat jokajo. Pogosto je še veliko drugih dejavnikov, zakaj slabše spijo, a prenehanje dojenja je lahko eden izmed njih.

Sama zagotovo ne morem trditi, da otroci na adaptiranem mleku boljše spijo, saj imam tri popolnoma različne zgodbe s hčerkami glede dojenja in dodajanja adaptiranega mleka. Gloria je na primer z adaptiranim mlekom ali brez njega brez težav prespala noč. Medtem ko ima Sofija obdobja, ko se zbuja celo noč, čeprav je zdaj le na adaptiranem mleku in gosti hrani. Lucija po drugi strani le z dojenjem pogosto prespi noč že od tretjega meseca dalje. Menim, da je spanje bolj odvisno od osebnosti otroka kot od načina hranjenja.

Pri Glorii in Sofiji sem imela na primer tudi z uvajanjem goste hrane velike težave. Medtem ko Lucija poje, vse kar ji ponudim brez težav, le da moram najprej vse jaz preizkusiti, da se prepriča, da je dobro, okusno in varno zanjo. Sofija in Gloria sta imeli veliko več krčev kot Lucija, čeprav so imele vse tri v prvih mesecih enak sistem hranjenja: dojenje ali črpanje + adaptirano mleko. Tako, so si torej tudi na tem področju popolnoma različne.

Če primerjam pripravo adaptiranega mleka in dojenje, je dojenje zagotovo veliko bolj preprosto in manj naporno, v kolikor seveda nimate zdravstvenih težav – mastitisa, bolečih prsi, krvavitev, rane ipd. Pri adaptiranem mleku je namreč veliko dela s pripravo mleka, s kuhanjem vode, pripravo mleka sredi noči ali ko si na poti, sterilizacijo stekleničk in pranjem le teh. Materino mleko je po drugi strani vedno na voljo in že pripravljeno. Enako je pri črpanju, saj gre ogromno časa za črpanje mleka, nato še za pranje in sterilizacijo stekleničk ter črpalke. Obenem se lahko zaradi črpanja pojavijo še težave z bolečimi prsmi, ranjenimi bradavicami, mastitisom ipd. Zato jaz, če je le mogoče in če ni drugih težav 100 % podpiram dojenje.