Uvajanje goste hrane drugič in to dvojno

Uvajanje goste hrane je zame že pri Glorii predstavljalo napor in najhujšo moro. Že pri njej sem namreč imela z uvajanjem goste hrane le težave in tudi z dvojčicama na začetku ni bilo dosti lažje.

Vseeno sem tokrat upoštevala HiPP priporočila za uvajanje goste hrane in zato je bilo vse skupaj malce lažje. Prvi dan sem začela z uvajanjem zelenjave s cvetačo in nadaljevala sem z bučko, korenčkom, brokolijem, krompirjem ... Kasneje sem jima ponudila še sadje.

V veliko pomoč mi je tudi Gloria, ki zelo uživa v hranjenju dvojčic. Seveda poleg njiju zdaj tudi ona hoče vsakič pojesti svoj kozarček HiPP kašic ali svoj HiPP sadni žepek. Zelo rada hrani obe dvojčici, ki dobita od nje le manjše porcije, saj jima skoraj vse poje.

Ob koncih tedna mi pri uvajanju goste hrane pomaga tudi Rajko, tako da ju navajava, da jesta vse, ne glede na to, kdo ju hrani.

Pogosto kašice pripravljam doma sama, vendar mi to ob dvojčicah predstavlja velik napor in dodatno delo. Zato jima občasno ponudim tudi HiPP kašice, ki so pripravljene iz najboljših sestavin in ki mi zelo olajšajo delo. Obenem jih imata obe zelo radi. Poleg tega podjetju HiPP resnično zaupam, saj sem prepričana v tem, da izbirajo le najboljše sestavine za naše malčke.

Zelenjavi in sadju, ki ju lahko kupim zdaj v trgovini, ko še ni domačih pridelkov na vrtu, ne zaupam, saj ne vem, iz kje je uvožena in na kakšen način je pridelana in zato je rajši ne kupujem. Poleg tega tudi, ko preračunam stroške sestavin in kuhanja ugotovim, da so kupljene kašice ugodnejše, kot če jih pripravim sama doma in jih morda potem dvojčici sploh ne pojesta.

HiPP kašice v kozarčku so odlične tudi, ko smo na poti, saj imam tako vedno pripravljene zdrave in okusne obroke. Na primer, ko bivamo v hotelu in nimam možnosti priprave domačih jedi.

Z uvajanjem goste hrane sem začela, ko sta bili punčki stari šest mesecev in pol oziroma korigirano pet mesecev in sprva je gosto hrano sprejela le Lucija. Sofija je malce bolj začela preizkušati gosto hrano šele pri devetih oziroma skoraj desetih mesecih. Takrat sva z njo hodila na Bownovo terapijo, ki ji je resnično pomagala pri spanju in hranjenju.

Glede na to, da sem imela pri uvajanju goste hrane težave že pri Glorii, ki je gosto hrano dejansko sprejela šele pri dveh letih in pol, ko je začela hoditi v vrtec, me je bilo še bolj strah, kako bo uvajanje potekalo pri dvojčicah. Dvojčici sta bili namreč nedonošenki rojeni šest tednov prej, vendar je bilo na srečo pri njiju vse skupaj malce lažje, čeprav imata za povrhu še popolnoma različen okus in jima moram zato pripravljati različne kašice.

Trenutno imamo pri enajstih mesecih uvedene štiri obroke - zajtrk, kosilo, malico in večerjo. Počasi uvajam še eno malico poleg HiPP Combiotic 2 mleka pri Sofiji in dojenja pri Luciji.

Še vedno me je najbolj strah, da bi se jima med hranjenjem kaj zataknilo, ko jima ponudim koščke, saj se bojim, da bi se to zgodilo obema hkrati in bojim se predvsem tega, kako bi lahko tako hitro ukrepala. Zato sem s koščki zelo previdna, saj žal ne morem hraniti vsake posebej, ker bi potem hranjenje trajalo cel dan. Veliko bolj mirna sem, ko jima ponudim pasirano hrano, vendar se zavedam, da se morata naučiti jesti tudi koščke.

Njune najljubše kašice za zajtrk so HiPP sadne kašice v kozarčku, HiPP mesno zelenjavne kašice za kosilo in HiPP nočne kašice za večerjo. Obenem obožujeta tudi sladoled iz HiPP žepkov za malico, veliko jedi jesta tudi že skupaj z nami.

Tudi na morju smo s seboj imeli HiPP kašice, saj smo bivali v hotelu. Na plaži sta z največjim veseljem jedli za malico HiPP sadne žepke. Težavo imava le, ker tudi Gloria zdaj je vse kašice skupaj z njima in nam jih takoj zmanjka, saj jih vse tri preprosto obožujejo. Ker Gloria med svojim uvajanjem goste hrane ni pojedla skoraj ničesar, je zdaj vse to nadomestila poleg njiju.

Ker sem imela že od začetka pri Sofiji veliko težav z uvajanjem goste hrane, ji moram po novem še peti med hranjenjem, saj se tako hitreje umiri in lepše je. Tudi sicer ji moram v avtomobilu med vožnjo večkrat peti, da se umiri - verjetno jo glasba pomirja kot jo je med nosečnostjo.

Kdaj ste začeli uvajati gosto hrano? Kako so vaši malčki sprejeli uvajanje goste hrane? Katere so njihove najljubše jedi ali kašice? Kakšne trike uporabljate pri svojih malčkih, da lepo jedo gosto hrano?

Preberi še ostale članke HiPP ambasadorke Klavdije Vidic.